Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: tre dömda till döden för regimkritiska protester i Iran

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde tre fångar till döden för att ha deltagit i de folkliga protesterna i landet i november förra året. Det rapporterar Amnesty och identifierar fångarna som Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi och Saeed Tamjidi.

“Deras rättegång var mycket orättvis. De var nekade tillgång till advokater under utredningen”. Det skriver Amnesty i en brådskande kampanj på fredagen för att rädda deras liv.

Fångarna var även utsatta för tortyr, enligt Amnestys kampanj som tillägger. “Amirhossein Moradi säger att han tvingades bekänna “brott” som sedan sändes på statlig television och användes som bevis för att döma dem”.

“Detta är en oroväckande, men inte överraskande, utveckling”, sade FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi och tillade. “Regimen kommer att genomföra ytterligare en massaker på dissidenter utan internationella insatser och påtryckningar.”

“Därför uppmanar vi regeringen och UD att agera i detta avseende under MR-rådets pågående session i Genève, fördömer dessa dödsdomar samt kräver att FN genast skickar en utredningsgrupp till Iran för att utreda rapporter om 1,500 dödade demonstranter samt besöka regimens fängelser”, sade han och tillade.

“Sverige och dess allierade i FN måste dessutom pressa regimen till att frige alla de som arresterats under de folkliga protesterna samt andra politiska fångar. ”

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmanar i ett uttalande på lördagen FN:s MR-råd, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, generalsekreteraren samt andra relevanta FN-organ att vidta omedelbara åtgärder för att rädda livet på dessa tre demonstranter.

Raisi: prästerskapets styre är baserat på sharialagar

NCRI, människorättsaktivister och MR-organisationer har precis som FFFI varnat för ytterligare en massaker i Iran efter att regimens högste ledare, Khamenei, utsåg Ebrahim Raisi, till chef för landets så kallade rättsväsende.

FFFI rapporterade om detta i mars förra året och skrev. Raisi var ansvarig för 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i regimens fängelser runtom i landet, mestadels medlemmar och anhängare av oppositionen Folkets mojahedin (PMOI eller MEK).

I november förra året avfärdade Raisi kritiken mot regimens systematiska människorättskränkningar och attackerade FN:s särskilde Iranrapportör.

“Implementering av gudomliga dekret” i den Islamiska republiken “står bortom all diskussion”, sade Raisi under ett tal till regimens “Högsta råd för mänskliga rättigheter” den fjärde november.

Med “gudomliga dekret” menar Raisi, den religiösa fatwa som regimens grundare, Khomenei, utfärdade i 1988. Khomeinis fatwa beordrade myndigheter att avrätta alla de som förkastar prästerskapets envälde och som fortsätter att stödja oppositionen, PMOI/MEK. 30,000 politiska fångar var avrättade i regimens fängelse under sommaren 1988 efter fatwan. Raisi var en av de ansvariga.

Han tillade även att rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran är “helt fel och grundlösa”.

Raisi hävdade att FN:s rapportör samlar sina uppgifter från fientliga och ohälsosamma källor och tillade. “Rapportören har sammanställt sin rapport utifrån avundsjuka och hat mot den Islamiska republiken.”