Nyheter

Coronavirus i Iran, minst 50 döda

Coronaviruset sprider sig till flera städer i Iran – antalet smittade stiger hela tiden och 50 personer dött sedan 13 februari, uppger den halvfficiella nyhetsbyrån ILNA.  

50 personer ska ha dött av coronaviruset i Irans religiösa och heliga fäste Qom, enligt semiofficiella ILNA som citerar en parlamentariker.

Smittan var till en början koncentrerad till staden Qom, men har nu spridits till ytterligare fyra städer bland dem huvudstaden Teheran.

Irans hälsominister Saeed Namaki berättade för statlig TV att viruset kom från Kina till den heliga staden Qom i centrala Iran. Viruset kom från köpman som regelbundet reste mellan de två länderna med indirekta flyg under de senaste veckorna, efter att Iran stoppade direkta passagerarflyg till Kina, tillade han.

Iranska myndigheter har stängt skolor i tio provinser och undervisningen har också ställts in på universitetet i Teheran på grund av spridningsrisken. Studenter som bor på campus uppmanas att återvända till sina hemstäder och fortsätta sin utbildning genom internet. Teherans tunnelbanna kommer att saneras och fotbollsmatcher och biovisningar har ställts in till på fredag, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under söndagen stängde Turkiet Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanistan har stängt sina gränser mot Iran.