Ekonomi, Nyheter

USA åtalar iransk medborgare för brott mot Iransanktioner

USA åtalar en iranskt medborgare, som är bosatt i Kanada, för brott mot amerikanska sanktioner mot Iran. Det rapporterar flera amerikanska och internationella medier på lördagen och hänvisar till federala åklagare i New York.

Bahram Karimi, 53 år, står åtalad för tre fall, ett fall av anstiftan till bankbedrägeri, ett fall av bankbedrägeri samt för att ha ljugit för den federala polisen FBI, sade federala åklagarmyndigheten i New York.

Enligt stämningsansökan var Karimi inblandad i ett infrastrukturprojekt i Venezuela finansierad och organiserad av landets och iranska regimens regering. Projektet gällde byggande av 7,000 bostäder.

Karimi står åtalad för att ha hjälpt underlätta betalningar från ett venezuelanskt företag till två dotterbolag till iranska företag. Transaktionerna gick genom schweiziska bankkonton som delvis använder banker i New York för att genomföra betalningarna, står det stämningsansökan.

Åklagare i New York säger att detta hjälpte Karimi att maskera olagliga transaktioner till iranska företag. Karimi står enligt rapporterna anklagad för att ha genomfört minst 15 transaktioner till ett totalt värde av 115 miljoner dollar mellan april 2011 och november 2013.

Han ska också ha ljugit under en intervju med den federala polisen FBI genom att påstå att ”han trodde att internationella sanktioner mot Iran inte gällde iranska företag eller individer”, enligt rapporter i media.

”Bahram Karimi har medvetet och uppsåtligen underlättat för andra att kringgå Iransanktionerna och ljög sedan om det för FBI-agenter”, säger den amerikanska statsåklagaren, Geoffrey Berman i ett uttalande.

FBI:s assisterande direktör William Sweeney tillägger, ”Slutligen handlar åtalet om användning av vårt finansiella system för att generera amerikanska dollar för iranier och iranska entiteter.”

Det är därför [den amerikanska] regeringen har infört hårda straffåtgärder mot iranier som utnyttjar vårt banksystem [ i strid mot sanktionslagar], betonar han i kommentarer som citerats av amerikanska medier bland andra NBC News.