Nukleärt, Nyheter

Två norska forskare anklagade för att ha hjälpt iranska regimens kärnteknikprogram

Två forskare vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) står anklagade för att ha försett Iran med information som bidrar till produktionen av massförstörelsevapen.

De två anklagade forskarna har stängts av från sin tjänst, skriver tidningen University, som först nämnde fallet.

Våren 2019 fick PST (Norges säkerhetstjänst) information från NTNU om att det kan ha varit oregelbunden forskning som kan strida mot lagstiftningen om exportkontroll.

”Baserat på informationen vi fick från NTNU, inledde PST en utredning av ärendet i höstas”, säger kommunikationsdirektör Trond Hugubakken i PST till NRK .

”Forskningen är kopplad till en mindre miljö, inklusive av gästforskare från Iran. En viktig fråga för oss är att ta reda på om denna forskning kan vara av betydelse för tillverkning av massförstörelsevapen”, säger Trond Hugubakken, kommunikationschef på PST, till NRK.

Enligt universitetets tidning slog ledningen vid institutet larm när en dataöverträdelse upptäcktes. Samtidigt hade de två NTNU-forskarna bjudit in besökande forskare från Iran. De var på NTNU under perioden då dataöverträdelserna uttä.