Engagemang

Stödaktion för folkliga protester i Iran och protest mot iranska regimens ledare

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uttryckte sitt stöd för de folkliga protesterna mot regimen i Iran under en stödaktion på Mynttorget i Stockholm på lördagen. Liknande stödaktioner hölls även i Göteborg på Kungsportsplatsen samt Malmö.

Deltagarna fördömde även kommentarer från regimens högste ledare Khamenei som under fredagsbönen igår försvarade revolutionsgadet samt på en hycklande sätt anklagade demonstranterna för landsförräderi.

”Khameneis lovord för den döde terroristledaren Soleimani och försvar av revolutionsgardet som nyligen sköt ner ett passagerarplan och aktiv deltog i dödandet av över 1000 personer under senaste tidens folkliga protester visar regimens rätta ansikte”, sade Nasser Sadidi som deltog i stödaktionen i Stockholm.

”Khamenei försöker desperat förvränga sanningen om att prästerskapets regim står inför sitt slutskede och visade sin rädsla för iranska folket med lögner och hyckleri”, tillade han.

Svensk-iranierna ställde sig bakom iranska folkets krav på regimskifte genom att upprepa folkets slagord under de folklig protesterna som ”ned med diktatorn” och ”ned med Khamenei (regimens högste ledare).

”Vi är uppmuntrade att utrikesministern Ann Linde (S) har uppmärksamt de regimkritiska protesterna i Iran. Men Sverige kan samtidigt göra mycket mer för att stödja iranska folkets frihetskamp”, sade Hossein Pahlawan.
Han framförde svensk-iraniernas krav och tillade, ”vi uppmanar regeringen att mer aktivt stödja de folkliga protesterna i Iran och pressa regimen till att frihet alla politiska fångar, särskilt de som arresterats under de senaste folkliga protesterna.”

Deltagarna uppmanade dessutom regeringen och UD att arbeta med allierade i FN och EU för att FN ska skicka en utredningsgrupp till Iran i syfte att utreda rapporter om mord på demonstranter och tortyr i regimens fängelser.