Folkliga protester

Regimkritiska protester fortsätter i Iran för fjärde dagen

De folkliga protesterna mot iranska regimen fortsätter för fjärde dagen i rad på tisdagen. Regimkritiska protester bröt ut under helgen i flera iranska städer däribland Teheran efter att regimen erkände att den hade skjutit ner det ukrainska passagerarplanet av misstag.

Amnesty International fördömde under tisdagen iranska regimens nedslag mot protester i Iran samt minnesstunder för de som omkommit i det nedskjutna passagerarplanet. ”Detta måste upphöra nu”, skriver Amnesty på Twitter med hänvisning till regimens brutala kväsning av protester.

Protester pågår i Teheran och flera andra iranska städer, enligt rapporter från landet. De leds framför allt av studenter. Folket skanderar slagord mot regimen, dess högste ledare, Khamenei, och revolutionsgardet.

”Ned med diktatorn”, ”patriotiska iranier, stöd oss” och ”Revolutionsgardet dödar, ledarna stöder dem” är några av slagorden som hörs på iranska gator.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och grupper från regimens paramilitära bassijmilis försökte skingra protesterna men studenterna gjorde motstånd och skanderade, ”för oss är ni är IS” och ”Ni borde skämmas”.

Studenter vid Amir Kabir universitet i Teheran riktar sin ilska mot den samlade bassijmilisen och skanderar ”Ni har ingen heder, Ni har ingen heder”.

Bassijmiliser och regimtrogna har under tisdagen arrangerat stödaktioner för regimen och revolutionsgardet i flera universitet i Teheran. Men dem har möts av studenternas ilska. Studenterna skanderar ”var rädda, var rädda, vi är alla tillsammans” med hänvisning till de senaste dagarnas regimkritiska protester över hela Iran.