Mänskliga Rättigheter, Nyheter

USA:s kongress stödjer protester i Iran

Amerikanska representanthusets utrikesutskott antog enhällig en resolution, H.Res.752, på onsdagen till stöd för de landsomfattande folkliga protesterna i Iran.

Resolutionen stöder “iranska folkets rätt till yttrandefrihet” och “fördömer den iranska regimen för dess brutala nedslagning av legitima protester och för andra repressiva åtgärder”.

Den partiöverskridande resolutionen konstaterar att iranska regimens säkerhetsstyrkor har “använt dödligt våld” och “dödat hundratals människor” i vad den beskrev som “folkliga protester mot den iranska regimen.”

Resolutionen tillägger, “rapporter tyder på att iranska myndigheter vägrade i många fall att återlämna offrens kroppar till sina familjer och att säkerhetsstyrkorna har tagit bort kroppar från bårhus och flyttat dem till okända platser.” 

Resolutionen noterar också att “iranska regimen genomförde barbariska massavrättningar av tusentals politiska fångar i 1988, däribland samvetsfångar, tonåringar och gravida kvinnor, som vägrade avsäga sig sina politiska anslutningar och i vissa fall för att ha politiskt läsmaterial.”

“Cirka 30 000 politiska fångar, de flesta anslutna till iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK), avrättades under massakern 1988 vilket Amnesty International har beskrivit som ett tydligt fall av brott mot mänskligheten.”