Ekonomi, Nyheter

USA sanktionerar två iranska domare

USA har infört sanktioner mot två av iranska regimens domare för att ha bestraffat iranska medborgare och iranier med dubbla medborgarkap för att ha utövat sitt yttrandefrihet och samlingsfrihet, sade USA:s finansdepartement på torsdagen.

Domarna, Abolghassem Salavati och Mohammad Moghisseh, ”övervakade den iranska regimens domvilla i skenrättegångar där journalister, advokater, politiska aktivister och medlemmar av Irans etniska och religiösa minoritetsgrupper straffades för att utöva sin yttrandefrihet och församlingsfrihet och dömdes till långa fängelsestraff, piskrapp och till och med avrättning, ”säger finansministeriet i ett uttalande.

Sanktionerna skulle frysa all egendom för de två männa under USA: s jurisdiktion och generellt hindra amerikanska personer från att förvalta dem.