Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Konferens i Europaparlamentet om iranska regimens MR-brott

Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi presenterade en ny bok om 1988 års massaker på politiska fångar i Iran under en konferens i Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen.

Den nya boken, ”Brott mot Mänskligheten” identifierar 5000 av de 30,000 politiska fångar som avrättades i regimens fängelser under massakern. Den avslöjar också platsen för tiotals tidigare okända massgravar där offren har begravts i hemlighet.

Boken listar också namnen på dussintals regimtjänstemän som översåg och genomförde massakern i fängelser över hela landet.

Många av dessa förövare håller idag höga eller ministerposter i Hassan Rouhanis kabinett däribland chefen för regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi.

Flera EP-ledamöter från parlamentets olika politiska grupper deltog också i konferensen.

“Regeringar i väst och FN har valt att ignorera detta brott”, sade Maryam Rajavi i sitt tal med hänvisning till 1988 års massaker.

“Regimen spred sitt krig till Mellanöstern, ett krig som fortfarande pågår, eftersom den har åtnjutit straffrihet för detta grymma brott”, tillade hon.

Ledaren för den iranska oppositionskoalitionen uppmanade EU att anta en mer beslutsam politik gentemot Iran som fokuserar på mänskliga rättigheter och ansvarsutkrävande.

NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, talar inför en konferens i Strasbourg, 23 october 2019
Ledaren för den iranska oppositionskoalitionen, NCRI, Maryam Rajavi, talar om iranska regimens MR-brott under en konferens i Europaparlamentet, Strasbourg, 23 oktober 2019

“Det enda svaret på en regim som medvetet kullkastar Europas initiativ, särskilt Frankrikes, är en beslutsam politik som förpliktar Europa att stödja det iranska folkets motstånd för att upprätta demokrati och folklig suveränitet”, sade Maryam Rajavi.

Hon uppmanade EU att agera för att hänskjuta iranska regimens dokumenterade människorättskränkningar till FN:s säkerhetsråd och internationella tribunaler så att de ansvariga för dessa brott mot mänskligheten, särskilt för 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar, kan ställas inför rätta.

“Varför måste mullorna ta till sådana grymheter? Eftersom inne i Iran, de ser att deras styre är särskilt förlamat inför det iranska folkets proteströrelse”, sade Maryam Rajavi med hänvisning till folkets regimkritiska protester som började i 2018 över hela landet och som växer för varje dag.

EP-ledamöterna ställde sig bakom den iranska oppositionsledarens krav på EU och uttryckte i sina anföranden stöd för iranska folkets strävan för demokrati.

EP-ledamöterna kritiserade och fördömde även regimen för systematiska MR-brott samt för det höga antalet avrättningar i Iran.

De framhöll att EU och det internationella samfundet får inte längre ignorera detta grymma brott, som skedde på order från regimens högsta andliga ledare vid tiden, Khomeini, enligt en rapport från FN:s särskilde rapportör för Iran i augusti 2017.

“Vad vi behöver är inrättandet av en oberoende utredning av 1988 års massaker för att uppmärksamma detta brott mot mänskligheten. Det måste finnas rättvisa [för offren och deras familjer]”, sade Rama Yade, Frankrikes tidigare minister för mänskliga rättigheter som var en av konferensens gästtalare.

“Europeiska regeringar måste inse att den enda effektiva politiken mot den iranska regimen är att hantera den för vad den är: en dödlig fiende som vi inte kan neutralisera”, sade Dr Alejo Vidal Quadras, f.d. vicepresident för Europaparlamentet. Han uppmanade EU och dess medlemsstater att föra upp regimens revolutionsgarde och underrättelseministerium på EU:s terroristlista.

“Irans president, Hassan Rouhani, var en av beslutsfattarna som begick denna massaker. Irans justitieminister var en av de ansvariga för massavrättning av offren. Det var ett folkmord, ett systematiskt dödande”, sade Ingrid Betancourt, fransk-colombianska, och tidigare presidentkandidat i Colombia, som var gisslan hos Farc-gerillan i sex år.

“EU bör villkora all handel och alla förbindelser med iranska regimen med ett stopp för avrättningar och tortyr i Iran”, betonade Maryam Rajavi under en presskonferens i Europaparlamentet tillsammans med de andra gästtalarna och i sitt tal till Irankonferensen.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi, anländer till Europaparlamentet i Strasbourg för en konferens om iranska regimens Mr-brott, 23 oktober 2019,