Nyheter

Iransk världsmästare i judo söker asyl i Tyskland

Iransk världsmästare i judo hoppar av sedan han fruktar för sin och familjens säkerhet, det rapporterar Aftonbladet och internationella medier.

”Iraniern Saeid Mollaei, 27, såg ut att kunna uppfylla sin dröm om att försvara sitt VM-guld i judo. Men mitt under tävling kom storpolitik emellan. Nu flyr han sitt hemland för att han fruktar sin och familjens säkerhet”, rapporterar Aftonbladet på måndagen.

Mollaei var en av favoriterna innan regimen krävde att han dra sig ur världsmästerskapet inför åttondelsfinalen. Anledningen sägs vara att Mollaei riskerade att möta den andra favoriten från Israel, Sagi Muki, i en eventuell final.

Han valde dock att trotsa regimens krav och fortsatte tävla efter överläggningar med internationella judoförbundets president Marius Vizer, enligt Aftonbladet.

Mollaei nådde ända fram till semifinalen där han förlorade mot belgaren Matthias Casse. Men innan semifinalen hotades hans föräldrar i Iran av regimens säkerhetsstyrkor, enligt rapporter.

”Plötsligt var han bara en match från en final mot Sagi Muki. Något som den iranska politiska ledningen inte tänkte låta hända”, rapporterar Aftonbladet och tillägger.

”Internationella judoförbundet beskriver hur en man från den iranska ambassaden tog sig in backstage på arenan för att försöka nå fram till Mollaei och tala honom till rätta. Kort före matchen ringde också ordföranden för Irans olympiska kommitté, Reza Salehi Amiri. Han berättade att iranska säkerhetsstyrkor nu var på plats utanför Mollaeis föräldrahem i Iran och att han gjorde klokt i att dra sig ur.”

Mollaei och hans familj har nu sökt asyl i Tyskland.

”Även om myndigheterna i mitt land har sagt att jag kan åka tillbaka hem utan problem så är jag rädd. Jag är rädd för vad som ska hända med min familj och med mig själv”, säger han enligt Aftonbladets rapport.