Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Irans president förnyar hotet att backa från kärnavtal

Iranska regimens president Hassan Rouhani upprepade på lördag att Iran skulle minska dess överensstämmelse med den internationella överenskommelsen som bekämpar sitt kärnprogram, om det inte ser ”positiva signaler” från överenskommelsens andra signatärmakter, Rapporterar den officiella nyhetsbyrån Mehr.

I maj backade Iran från delar av det internationella avtalet om landets kärnprogram son slöts 2015 och gav de kvarvarande parterna 60 dagar på sig att enas kring nya villkor.

”Det är uppenbart att Iran inte ensidigt kan förbli engagerat i JCPOA, och det är nödvändigt att de andra länderna bidrar till överlevnaden av detta viktiga avtal”, sade Rouhani vid en internationell konferens i Tadzjikistan.Iran har påskyndat sitt anrikningsprogram, sade chefen för FN: s atomvakthund i måndags en rapport från atomenergiorganet IAEA som i går lades fram inför FN:s säkerhetsråd. 

IAEA: s chef Yukiya Amano, vars myndighet ansvarar för att övervaka iransk överensstämmelse med kärnkraftsavtalet, sa att Iran nu producerade mer berikat uran än tidigare, men det var inte klart när det skulle kunna nå den lagergräns på 300 kg som anges i pakten.