Nyheter

Khamenei kräver ökad kontroll av sociala medier

Prästerskapets högsta ledare, Khamenei, manar till krafttag mot “olagliga” vapen och ökad kontroll av sociala medier.

Iranska regimen har sedan tidigare blockerat Twitter, Facebook, Youtube och andra sociala medier trots att många regimtjänstemän själva använder sociala medier för att sprida prästerskapets propaganda och fundamentalistiska budskap. Men iranier, särskilt de unga, kringgår regimens censur genom att använda VPN.

“Försäljning av vapen är förbjudet [i Iran]”, påpekade han under ett tal till högt uppsatta tjänstemän för regimens polisstyrkor och tillade att “folket måste stoppas från att olagligt få tag på vapen”.

Khameneis order kom efter rapporter om att en 46-årig prästman hade skjutits ihjäl i den västra staden Hamedan under helgen. Den misstänkte ska ha dödats i skottväxling med polisen, enligt regimens polismyndigheter.

Regimens statliga medier rapporterar att motivet bakom mordet på prästmannen är oklart.

“Mördaren … som dödade prästmannen i Hamedan hade publicerat bilder med fyra olika typer av vapen på sin Instagram-sida. Det är polisens uppgift att bekämpa sådana fall”, sade Khamenei och krävde ökade kontroll av sociala medier.

“Internet har expanderat mycket … och representerar både möjligheter och faror”, tillade han.

Khamenei gick också till verbal attack mot USA för att bland annat tillåta vapenförsäljning och anklagade landet för att värna om vapentillverkarnas intressen.