Opinion

Eldfesten är en dag för att utmana förtryck

Vem tjänar på tiotals miljoner kronor slösade skattepengar som Stockholms kommun skänker bort till Eldfesten i skansen?

Vilka målgruppers behov tillgodoses med detta bidrag? Flera tusen iranier som lever trygga i Sverige? Eller miljontals iranier som lever i nöd i Iran där många tvingas dagligen leta mat bland soppor?

I Iran använder iranska regimen alla sina medieresurser för att uppmuntra folket att sitta hemma framför sina tv-rutor på Eldfest-kvällen. Målet är att hålla folket borta från gatorna under denna folkfest som är en viktig dag där folk kommer samman. Detta för att förebygga folkliga protester som har blivit en del av det årliga firandet under de senaste åren.

Och Sverige sätter in resurser i form av direktsänt popmusik för att indirekt hjälpa prästerskapet i samma avseende.

Popmusik festivalen i Skansen har egentligen ingenting med iranska Eldfesten att göra. Den har därmed en negativ propaganda för demokratirörelsen i Iran.

I detta sammanhang uppmuntrar Sverige, med hjälp av popgrupper från Los Angeles, iranska folket att stanna hemma framför sina tv-rutor för att titta på internationell underhållning istället för att vara ute på gatan och kämpa mot diktaturen.

Eldfesten

Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska nyåret. Den har en lång historia bakom sig och berikat sig kulturellt tack vare mångkulturella Iran.

Man hoppar över de sju eldarna för att lämna det gamla bakom sig och för att önskningar skall uppfyllas.

Enligt traditionen ska man hoppa samtidigt som man uttalar orden: ”Zardi-ye man az to (Min gula nyans [min blekhet] ger jag till dig! Sorkhi-ye to az man (Din röda rodnad [din glöd och värme] får jag tillbaka av dig!”

Varje folkgrupp eller minoritet har egna traditioner och egen melodi när det gäller Eldfest-firandet.

Folk tänder eld i varje gränd för att hoppa över dem och ropa, ”Jag ger dig min gula färg och får min röda åter”. tecken på tapperhet till mig”.

Alltså man bränner sin ”feghet och rädsla” i Chaharshanbeh Soori -elden.

Med all respekt för ”Popmusik festivalen” i Skansen på Chaharshanbeh Soori men det firandet avviker från Eldfestens verkliga mål. Denna festival kunde ske under en annan dag istället för just den aktuella kvällen.

Hossein Pahlawan, 2019 03 15