Engagemang, Nyheter

Iransk-amerikaner stöder regimskifte i Iran

Hundratals iransk-amerikaner uttryckte sitt stöd för iranska folkets regimkritiska protester och ett demokratiskt regimskifte i Iran under en stor demonstration i Washington DC på fredagen.

Deltagarna uppmanade Trump-administrationen att terroriststämpla hela revolutionsgardet och iranska regimens underrättelsetjänst samt erkänna Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Demonstrationen som organiserades av Organization of Iranian American Communities (OIAC) uppmärksammade även internationella kvinnodagen och stödde iranska kvinnornas kamp för frihet och jämställdhet i Iran.

NCRI:s valda president Maryam Rajavi, kongressledamöter och flera representanter från iransk-amerikanska samfund höll tal inför deltagarna som hade samlats på Freedom Plaza två kvarter från Vita huset.

Demokratisk kongressledamot, Brad Sherman, talar via videolänk

I sitt tal som sändes via videolänk prisade Maryam Rajavi de modiga kvinnorna i Iran som kämpar mot prästerskapets könsapartheid för jämställdhet. Hon lyfte även fram kvinnornas stora och aktiva närvaro i de folkliga regimkritiska protesterna som pågår över hela Iran sedan förra året.

”På denna dag är Iran och iranierna stolta över kvinnorna i Iran för att de har rest sig och kämpat modigt [mot prästerskapet] i en av de största kamperna i modern tid”, sade hon.

”Bry er inte om prästerskapets absurda påstående och dess internationella anhängare som hävdar att det inte finns någon kraft som kan kontrollera situationen om iranska regimen störtas. Det är en uppenbar lögn i syfte att rädda prästerskapets envälde och ett hån mot iranska folket och deras motståndsrörelse”, sade hon.

Rajavi uppmanade amerikanska utrikesdepartementet att stämpla Irans militär, revolutionsgardet och regimens underrättelsetjänst som utländska terroristorganisationer.

“Ett sådant beslut skulle vara ett positivt budskap till iranska folket och ett avgörande budskap till prästerskapets envälde”, sade hon.

De andra talarna stämde in i deltagarnas stöd för demonstranter i Iran och uppmärksammade kvinnornas framstående roll i de pågående protesterna.

Demokratisk kongressledamoten, Sheila Jackson Lee, uttrycker sitt stöd för demonstranterna i Iran

De uttryckte stöd för den folkliga frihetskampen och deras legitima opposition, NCRI, för ett fritt, demokratiskt och sekulärt Iran.

Flera talare påpekade att högsta ledarens beslut att utse Ebrahim Raisi, en ökänd människorättsförbrytare, till chef för regimens så kallade rättsväsende visar att regimskifte är enda verkliga vägen till frihet i Iran.

De fördömde beslutet och uppmanade internationella samfundet att vidta omedelbara åtgärder för att lagföra Ebrahim Raisi och andra människorättsförbrytare för systematiska MR-brott.

”Regimen i Iran begår många grymheter mot folket. Den har förstört Iran helt. Jag stöder Trumps Iranpolitik till 100%. Beslutsamhet är det enda språk som iranska regimen förstår”, sade en av deltagarna Michael Passi, en iransk-amerikansk ingenjör, till Agence France-Presse (AFP).

”Vi vill ha separation av religion och stat”, tillade Mina Entezari, en designer från Arizona och tidigare politisk fånge i Iran. ”Vi vill ha frihet för [iranska] folket”, sade hon till AFP.

Demonstrationen avslutades med en marsch mot Vita huset.