Ekonomi

USA planerar att stänga ut Iran från SWIFT

USA planerar att stänga ut Iran från den globala betalningsorganisationen, SWIFT, rapporterar Reuters under helgen. Åtgärden är en del av USA:s nya ekonomiska straffåtgärder som träder i kraft i början av november. De nya amerikanska sanktionerna syftar till att helt stoppa iranska regimens oljeexport.

“Jag kan försäkra dig om att vårt mål är att se till att de transaktioner som är föremål för sanktioner inte sker vare sig det är genom SWIFT eller någon annan betalningsmekanism”, berättade USA:s finansminister Steven Mnuchin för Reuters på söndagen.

Mnuchin sade vidare att det kommer att bli svårare än under Obama administrationen för länder att få undantag från de kommande sanktioner som riktar sig mot iranska regimens oljeexport.

“Vårt fokus är att se till att sanktionerna verkställs”, förklarade han och sade bestämt att länder så småningom skulle tvingas minska importen till noll.

“Jag förväntar mig inte att vi kommer till noll i november men jag förväntar att vi kommer till noll så småningom”, sade han. “Vi ser redan mycket betydande minskningar på förhand innan sanktionerna träder i kraft”, tillade Mnuchin under söndagens intervju med Reuters.

Den amerikanska finansministern besöker Mellanöstern och Israel under veckan för att diskutera möjligheterna att sätta ytterligare press på regimen i Iran.

EU:s medlemsländer beslutade i 2012 att stänga ut straffade iranska företag och banker från SWIFT. Förbudet hävdes i och med att kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och P5+1, världens sex stormakter, trädde i kraft den 18 oktober 2015.