Ekonomi

Iran lovar fortsatt stöd till Assad medan rial faller fritt på marknaden

Irans valuta, rial, fortsätter falla fritt och nådde rekordlåga nivåer gentemot dollarn, enligt rapporter från landet på måndagen.

En dollar var under måndagen värt 130.000 rial, rapporterar Iranexperter och internationella medier med hänvisning till bonbast.com, som följer valutans utveckling på den inofficiella marknaden i Iran.

Dagens kraftiga fall förvärrades av kommentarer från Irans nya centralbankschef.

Regimen kommer inte (läs kan inte) använda landets oljeintäkter för att försvara valutan, tillkännagav den nya centralbankschefen under helgen.

Allmänheten är väldigt nervösa över det kraftiga fallet och rusar till växlingskontor, särskilt i huvudstaden Teheran, enligt uppgifter på sociala medier.

Samtidigt har inflationen i landet ökat till 244% vilket är en ny rekordnivå, enligt flera ekonomiexperter.

Regimens president, Hassann Rouhani, lovade i en utfrågning inför regimens parlament i förra veckan att hans regering har vidtagit åtgärder för att stabilisera ekonomin.

Regimens utrikesminister Javad Zarif besökte Syrien under måndagen för möten med sin kollega Walid al-Muallim och diktatorn Bashar al-Assad, rapporterar TT. Under dessa möten påpekade Zarif att iranska regimen kommer att fortsätta stödja Assadregimen både militärt och finansiellt.

”Mötet sker inför en väntad offensiv mot Idlibprovinsen i nordvästra landet som hålls av en rad rebellgrupper. Bland dem finns den sunniextrema HTS-alliansen. Men mängder av civila, många av dem internflyktingar befinner sig i regionen”, rapporterar TT och flera internationella medier under måndagen.

Zarifs löften till Assadregimen kom trots att Irans ekonomi är på väg att kollapsa och trots det populära slagordet under de pågående folkliga protesterna mot regimen i Iran, ”Lämna Syrien och tänk på oss”.