Ekonomi, Nyheter

USA nobbar Europas vädjan om att få handla med Iran

I ett officiellt svar till Europas vädjan om att få handla med Iran, skriver utrikesminister Mike Pompeo och finansminister Steve Mnuchin att USA strävar efter att tillämpa ”exempellöst finansiellt tryck” mot regimen i Teheran och att de inte har några avsikter att upphöra med det innan ”märkbara” förändringar i den iranska politiken märks.

I ett brev, den fjärde juni, vädjade utrikes- och finansministrarna i Storbritannien, Tyskland och Frankrike, om att europeiska företag skulle kunna fortsätta att handla med Iran utan att behöva drabbas av amerikanska sekundärsanktioner.

USA försöker förmå sina allierade att strypa all import av iransk olja och har satt den fjärde november som deadline för stoppet.

Trumpadministrationen menar att Teheran fortsätter att både utöva och understödja terrorism och annan ondsint verksamhet i Mellanöstern och Europa.

De andra parterna till JCPOA, förutom de tre europeiska länderna och Iran även Ryssland och Kina, har sagt att de från sin sida ska hedra avtalet trots att nyckelspelaren USA drar sig ur. Men med de förnyade amerikanska sanktionerna i kraft menar bedömare att det kan bli näst intill omöjligt.