Opinion

Är Stockholm Gender Forum en konferens för jämställdhet eller möte med terrorister?

”I söndags inleddes Stockholm Forum on Gender Equality, en global jämställdhetskonferens med 600 deltagare från över 100 länder. En av deltagarna är en av iranska regimens terrorister, Massumeh Ebtekar, som är stolt för att ha tagit 52 amerikanska diplomater som gisslan i 444 dagar under 1979 års gisslankris i Iran.

Hon har tidigare försvarat sin handling och sade till Khabar Online att ”1979 års övertagande av amerikanska ambassaden i Teheran var det bästa valet”.

Hur kan vi med demokratins värderingar förvänta oss att en terrorist som är stolt över att ha tagit gisslan kan bidra till att främja jämställdhet i världen som vår utrikesminister Margot Wallström önskar sig?

Det har gått ett år sedan terrordådet i Stockholm, och vi har fortfarande inte lärt oss av det som skedde på Drottninggatan. Att bjuda in terrorister och förvänta sig att de lär sig demokrati visar att något är riktigt fel med regeringens politik.

Hur kan man ha förtroende för en sådan konferens när terroristen Masumeh Ebtekar är inbjuden och håller tal? När hon presenterar en diktatur och en terroristregim? Vad kan hon lära vårt demokratiska svenska samhälle som vi alla är stolta över? Och om ekonomin?

Dagliga fredliga demonstrationer bemöts av repressiva säkerhetsstyrkor under prästerskapets styre i Iran. Regimens korruption vet inga gränser. Miljoner iranier är hungriga och letar mat bland soporna.

Vad kan Margot Wallström lära sig av den ökända terroristen Masumeh Ebtekar?

Masumeh Ebtekars medverkande i Stockholm Gender Forum kastar en mörk skugga över de andra deltagarna och deras arbete för jämställdhet.

Imorgon ska representanten för kidnapparna av amerikanska diplomater i Teheran i 1979, Masumeh Ebtekar hålla tal!

Vår utrikesminister Margot Wallström borde skämmas!

Afsaneh Oskouei
16/4 – 2018