Andra nyheter

USA varnar Iran för stöd till Assadregimen efter ny kemgasattack

USA fördömer Syriens diktator Assad för en ny kemgasattack i staden Douma som kontrolleras av syriska rebeller, rapporterar internationella och svenska medier på söndagen.

”President Putin, Ryssland och Iran bär ansvar för att stötta djuret Assad. De kommer att betala ett högt pris”, skriver president Donald Trump på Twitter på söndagen.

USA:s president krävde också att området omedelbart öppnas upp för att förse de drabbade med medicinskt hjälp och för att verifiera attacken i staden. Storbritannien och Frankrike fördömde Assadregimen för attacken och stämde in i USA:s krav.

Under lördagen slog flera aktivistgrupper larm om en misstänkt kemgasattack i staden Douma i östra Ghouta, Syrien. Räddningsorganisationen Vita hjälmarna publicerade bilder som visade utplånade familjer i skyddsrum. Från de döda människornas munnar syntes vitt skum. Bilderna har inte kunnat verifieras men påstås visa civila som dött i attacken, rapporterar Aftonbladet.

“Dödssiffror varierar mellan 50 och 150 men enligt Vita hjälmarna dödades minst 70 personer”, enligt internationella medier.

Ryssland, iranska regimen och Assadregimen avfärder rapporterna om kemgasattack som falsk nyhet för att rättfärdiga ett militärt ingripande och försvara “terrorister” i Syrien.