Folkliga protester

Minst 20 kvinnor greps under Internationella kvinnodagen i Iran

Iranska regimens repressiva säkerhetsorgan attackerade en grupp kvinnor som hade samlats utanför regimens arbetsministerium i Teheran på Internationella kvinnodagen.

Kvinnorna protesterade mot den systematiska diskrimineringen och prästerskapets kvinnofientliga lagar.

De höll banderoller med budskapen, ”Nej till könsbaserad diskriminering”, ”Nej till diskriminerande arbetslagar”, ”lika och rättvisa löner för kvinnor” samt ”frihet, jämställdhet och rättvisa”.

Repressiva säkerhetsstyrkor och regimens civilklädda agenter var stationerade i området och satt i beredskap för att stoppa folkliga protester under Internationella kvinnodagen.

Dessa styrkor försökte stoppa protestaktionen och skingra de kvinnor som hade samlats utanför arbetsministeriet. De gick till brutal attack mot kvinnorna med batonger och elpistoler. De stoppade även deltagare och förbipasserande från att ta bilder och filma protestaktionen.

Minst 20 kvinnor och flera unga män som deltog i protesten arresterades under tillslaget, enligt rapporter till FFFI.

Samtidigt dömde regimens så kallade rättsväsende en iransk kvinna till flera piskrapp och två års fängelse inför den Internationella kvinnodagen. Detta efter att hon hade tagit av sig slöjan på offentlig plats i protest mot regimens obligatoriska klädkod. Regimen identifierade inte kvinnan men vissa rapporter identifierar henne som Nargess Husseini, 32 år. Hon arresterades i Teheran i samband med senaste tidens folkliga protester, enligt dessa rapporter.

”Kvinnan försökte uppmuntra korruption genom att ta av sig hijaben på offentlig plats”, sade regimens ökända åklagare, Abbas Jafari Dolatabadi, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim, den sjunde mars.