Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Dödsdömd KI-forskare blir svenskt

Djalali                                       Adaktusson

Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali har fått svenskt medborgarskap. Det tillkännager UD på lördagen till DN och flera andra svenska medier.

Djalali är iransk medborgare men hade permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han greps i Iran i 2016 anklagad för spioneri för Israel.

Den femte februari i år fastställde iranska regimens så kallade rättsväsende dödsdomen mot KI-forskaren, vilket FFFI rapporterade om då med hänvisning till hans advokat Zouhaier Chichaoui.

Sverige protesterade mot dödsdomen genom att kalla upp iranska regimens ambassadör i Stockholm till UD.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) har nyligen pratat i telefon med Djalali. Den kristdemokratiska EU-parlamentarikern var på besök i Iran tillsammans med en EU-delegation när Djalali ringde honom från fängelset, rapporterar Sveriges Radio.

Adaktusson säger till Sveriges Radio att Djalali mår väldigt dåligt.

“Han har en svår depression vilket naturligtvis är fullt förståeligt med tanke på att han går och väntar på att dödsdomen mot honom ska genomföras, och han har gått ned 20 kilo i vikt”, berättar Lars Adaktusson för Sveriges Radio.

“Det enda som kan förhindra att dödsdomen verkställs är att fallet får internationell uppmärksamhet”, säger Adaktusson efter att ha pratat med KI-forskaren.

Djalalis “fru och två barn är bosatta. Nu har Migrationsverket, efter ansökan, beviljat honom svenskt medborgarskap”, skriver Amnesty i ett uttalande på lördagen.

Amnesty välkomnar beslutet och tillägger, “det är glädjande dels eftersom det ger familjen lite sinnesro, dels eftersom svenska UD nu verkligen har en formell rätt att få träffa sin medborgare.”

“Vårt konsulära uppdrag förändras inte i och med att Migrationsverket har beviljat honom ett svenskt medborgarskap”, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till DN under lördagen.

“Vi fortsätter att begära konsulärt tillträde till vår medborgare och vårt krav på att straffet inte ska verkställas kvarstår”, tillägger hon.