Opinion

ANALYS: Varför kokar Iran i motsättning?

Vad som började förra torsdagen som en enkel protest mot stigande levnadskostnader i Iran spred sig snart genom hela nationen som en löpeld. Trots att protesterna fångat många med häpnad, har de faktiskt legat under ytan under en tid.

Fattigdom är hörnstenen i alla problem i dagens Iran. I åratal har den iranska regimen spenderat all rikedom i krig genom sina bundsförvanter i regionen. De slagord som ropats av deltagarna under de senaste dagarna talar volymer: ”Nej till Gaza, Nej till Libanon, jag dör för Iran” eller ”Lämna Syrien, gör något för oss.”

De som öppet har visat sitt missnöje på gatorna är en bråkdel av den verkligheten som finns i samhället.

Sälja kroppsorgan, sälja spädbarn och ibland ofödda foster; spendera nätter på kyrkogårdar och öppna gravar för att inte ha ett hem; oroväckande antal gatubarn; en fruktansvärd nedgång i prostitutionsåldern har slagit hårt mot samhället under de senaste fyra decennierna, fenomenet är ohållbart Iran.

Den iranska regimen har styrt landet till bankrutt genom att spendera landets enorma rikedom och tillgångar i Proxy krig i regionen. Hassan Rouhani försökte sälja in sig som ”reformvänlig” och det iranska folkets räddare.

Hans ansträngningar är en tråkig återupplevelse av samma show som före detta Irans president Mohammad Khatami under åren 1996 och 2004. Under Rouhanis tid i makten avrättades mer än 3500 personer. Han försöker nu hopplöst att ”hantera” protesterna. Trettio demonstranter har rapporterats dödats av revolutionsgardet (IRGC) under de senaste sex dagarna.

Kärnkraftsavtalet

Irans kärnvapenavtal med väst, den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPA) skulle förbättra iranska medborgarnas vardag, men fallfrukterna slösades och spenderades bort av IRGC i krig i Syrien, Irak, Libanon och Jemen innan de ens nådde Iran.

Studenter i Teherans universitet, med hänvisning till regimens två stridande fraktioner ropade kraftigt: ”Reformvänliga, konservativa; spelet är över.” Rhouhani har slösat värdefull tid och kan inte ens övertyga sina egna anhängare.

Dagens Iran beskrivs bäst av en WSJ-redaktionell: ”En hållbar sanning om diktaturer är att deras ytliga stabilitet döljer missnöje som bara behöver gnista för att antända. Världen såg ett sådant utbrott i Iran 2009 efter ett stulet val, och de senaste två dagarna har setts utbrott i iranska städer som återigen avslöjar oro med misslyckade teokratiska styret. ”

President Donald Trump har ett historiskt tillfälle att infria en felaktig politik följd av hans föregångare, president Obama. Under 2009 sjöng folk på Teherans gator ”Obama är du med oss ​​eller med dem?”

Tiderna har förändrats och så har Iran. Till skillnad från 2009 är protesterna denna gång inte begränsade till några gator i Teheran och, som några analytiker uttryckte det, begränsade sig till en kamp mot ett manipulerad val i det året. Stad efter stad, stor och liten, går med i rörelsen och så förtjänar de all hjälp och stöd de kan få från omvärlden.

President Trumps stödjande budskap liksom många andra företrädare för amerikanska folket – både kongressen och senaten – plus några europeiska ledare och Kanada för iranska folkets strävan för en grundläggande förändring, uppmärksammas av medborgare i landet.

Amerikanska UD meddelade i fredags ​​att landet ”fördömer starkt arresteringen av fredliga demonstranter. Vi uppmanar alla nationer att offentligt stödja det iranska folket och deras krav på grundläggande rättigheter och ett slut på korruption. ”

I fredags ​​kväll tweetrade president Trump: ”Det kommer många rapporter om fredliga protester av iranska medborgare som är trötta på regimens korruption och dess slöseri av nationens rikedom för att finansiera terrorismen i utomlands. Irans regering bör respektera sitt folks rättigheter, inklusive rätt att uttrycka sig. Världen tittar på! ”

Rajavis plan

Det verkar som om Iran är redo för en stor förändring. Maryam Rajavi, motståndsrådets (NCRI) president, tog upp protestfrågan och sade: ”De pågående protesterna i olika städer mot regimen avslöjar det iranska samhällets explosiva tillstånd och folkets önskan om ett regimskifte”.

Rajavi tillade att ”det iranska folket kräver att den härskande religiösa diktaturen störtas. Det är deras rätt att störta denna repressiva regimen. Och jag betonar: Regimförändringen i Iran ligger inom räckhåll”.

Rajavis 10-punktsprogram är en tydlig riktning för ett fritt och demokratiskt Iran utan kärnvapen, och i fred och harmoni med sina grannar och resten av världen; som upprätthåller kvinnors så som etniska och religiösa minoriteters rättigheter i landet och fler progressiva planer för Iran.

NCRIs partner, Folkets Mojahedin (PMOI / MEK), har utnyttjat sitt utbredda nätverk inom Iran och dess satellit-tv Simay-Azadis tittare, reportrar skickar sina videoklipp och internet meddelanden från iranska städer till världen dygnet runt.

För att stödja det iranska folkets önskan om en förändring, borde världen denna gång ta ett stort steg framåt och erkänna iranska motståndsrörelsen (NCRI) som en sann och legitim rörelse som har förmågan att leda protesterna till sitt slutmål: ett fritt och demokratiskt Iran.

Reza Shafiee (@shafiee_shafiee) är medlem i iranska nationella motståndsrörelsens utrikeskommitté.