Mänskliga Rättigheter

Irans högsta domstol fastställer dödsstraff mot KI-forskare

Iranska regimens högsta domstol fastställer dödsstraffet mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Nyheten bekräftades av både Amnesty International och hans familj under tisdagen.

”Beslutet kom efter en hemlig och hastig process i högsta domstolen utan att tillåta försvaret presentera sina handlingar”, säger Amnesty på sin hemsida.

”Djalalis advokater fick veta i lördags (läs den nionde december) att högsta domstolens avdelning ett hade behandlat och bekräftat dödsdom efter en summarisk prövning utan att ge dem möjlighet att försvara sin klient”, tillägger Amnesty och kräver att iranska myndigheter ska frige Djalali omedelbart.

”Det här är inte bara ett chockerande angrepp mot rätten till en rättvis rättegång utan helt bortser från Ahmadreza Djalisas rätt till liv. Det är skrämmande att de iranska myndigheterna avsiktligt har förvägrat Ahmadreza Djalali rätten till en meningsfull prövning av hans dom och straff”, säger Magdalena Mughrabi, Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern- och Nordafrikaenhet.

Djalali, som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige, har suttit fängslad i över 15 månader anklagad för spioneri, rapporterade FFFI i oktober.

”Det är beklagligt att iranska regimen dödsmaskineri fungerar obehindrat utan det minsta protest från omvärlden och inte minst Sverige, Sverige har ett ansvar”, sade Mojtaba Ghotbi, talesman för FFFI då.

Han arresterades i Iran i april 2016 och nekar till anklagelserna, sade Amnesty.