Opinion

ANALYS: Irans regim och dess skrämmande kränkning av barns rättigheter

Barn är de mest utsatta medlemmarna i samhället och internationella institutioner har vidtagit många åtgärder för att förbättra deras säkerhet och välfärd. Faktum är att 20 november högtidlighålls som Internationella barndagen.

Den iranska regimen är en av de länder som kränker mest barns rättigheter. Sedan dess maktövertagandet i 1979 har man utsatt barn genom att neka dem sin rätt till anständig utbildning i moderna skolor och har indoktrinerat dem med radikala idéer i moskéer för att förbereda dem för krig.

Under kriget med grannlandet Irak använde Khomeinis regim hundratusentals skolbarn som kanonfoder. Det har rapporterats att de flesta unga rekryter fick mellan en till tre månaders militär träning innan de skickades till krigsfronten.

Det fanns rapporter om nioåriga barn som användes vid mänskliga våganfall, medan andra blev ombedda att springa över minfält för att rensa vägen. Faktum är att många barnsoldater som fångades av irakier under kriget var i tidiga tonåren.

Iranska barnsoldater skickades in i slagfältet med plastnycklar runt halsen. Dessa nycklar symboliserade deras så kallade tillstånd att komma in i paradiset. Barn skickades framför revolutionsgardets (IRGC) trupper och pansarfordon, och användes som ”mänskliga minröjare”. De flesta sprängdes i luften när de gick över minfälten och därmed rensades vägen för IRGC.

Rensa minfält

Enligt vissa bedömare, dödades omkring en miljon människor under Iran-Irakkriget mellan 1980 och 1988. Den paramilitära Basij milisen rekryterade tusentals barn för att rensa minfälten.

Även om det inte finns några tillförlitliga uppgifter om det faktiska antalet barn som miste livet i kriget, uppgav ett uttalande från 1982 av före detta presidenten Ali Akbar Rafsanjani att Irans väpnade styrkor hade kompletterats med 400 000 volontärer.

Enligt en rapport från Röda Korsets internationella kommitté var minst 10 procent av iranska krigsfångar minderåriga barn. Enligt många iranska militärofficerare som fångats av irakier, dödades nio av 10 iranska barnsoldater på slagfälten.

Afghanska barnsoldater i Syrien

Samma tillvägagångssätt än idag används för att offra barn. Enligt rapporten från Human Rights Watch (HRW), som släpptes första oktober i år, fortsätter IRGC och dess beväpnade Basij-enheter att sätta afghanska flyktingbarn i fara, vilket visades sig i den nuvarande syriska konflikten.

I en repetition av Iran-Irakkriget rekryterar regimen dessa skolbarn och skickar de till Syrien för att röja minfälten. HRW-rapporten säger att ”afghanska barn så unga som 14 har kämpat i Fatemiyoun divisionen, en uteslutande afghansk väpnad grupp som stöds av Iran krigar vid syriska regimens sida. Enligt internationell rätt är rekrytering av barn under 15 år för att delta aktivt i fientligheter ett krigsbrott.”

Avrättningar av minderåriga

Irans regim är också känd för att avrätta ungdomsbrottslingar vilket ökar varje år. I sin rapport till FN tidigare i år uttryckte Asma Jahangir (FN: s särskilda rapportör i Iran) sitt stor oro över det höga antalet avrättningar av ungdomsbrottslingar på totalt 435 under årets första halvår.

”Jag noterar att Iran har ratificerat både den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om barns rättigheter, som båda åtar landet att skydda och respektera barns rätt till liv”, konstaterade den särskilda rapportören. ”Dessa konventioner förbjuder också otvivelaktigt att dödsstraff överförs och genomförs på alla som är under 18 år,” tillade hon.

Upprördheten känns igen av Philip Luther, Amnesty Internationals forsknings- och advokatdirektör för Mellanöstern och Nordafrika: ”Det är helt hemskt att två decennier efter ratificeringen av barnkonventionen Iran fortsätter att visa ett kallt förakt för barns rättigheter.”

Barnhandeln

Ökningen av antalet gatubarn, som jobbar som tiggare och gatuförsäljare, har väckt oro bland internationella organisationer. Den årliga årsrapporten av amerikanska UD om människohandel i 2017 säger: ”Gatubarn i Iran är mycket utsatta för människohandel. Organiserade brottsliga grupper kidnappar, köper och tvingar iranska och invandrarbarn, särskilt afghanska flyktingbarn, att arbeta som tiggare och gatuförsäljare i städer, inklusive Teheran. Dessa barn som kan vara lika unga som tre år, tvingas för fysiskt och sexuellt övergrepp och narkotikamissbruk ”.

Till och med iranska tjänstemän erkänner ibland att barn till och med spädbarn smugglas ut ur landet till salu. Fatemeh Daneshvar, ordförande i socialkommittén för Teherans kommunfullmäktige, erkände den 8 mars 2017 att barn till gatukvinnor som föddes för tidigt ofta smugglas till andra länder för försäljning.

Hon citerades: ”De flesta av dessa spädbarn tas utomlands och vi vet inte om de säljs till gäng som handlar med kroppsorgan, familjer eller bordeller”. Daneshvar tillade: ”Detta gäng säljer babyflickor till ett pris som är högre än pojkar och skickar spädbarn till okända destinationer”.

Fostervårdsprogram

I sällsynta fall samlar ihop iranska tjänstemän några gatubarn och lägger dem i fosterhem. I en kall rapport som dyker upp i Irans statligamedier den 3 november, sade Teherans kommundirektör för välfärdsområden Reza Qadimi: ”Av de 400 gatubarn som nyligen samlades ihop har 90 procent sexuellt utnyttjats och våldtagits.”

Irans högsta ledare Ali Khamenei och IRGC driver inte bara den finaste delen av iranska ekonomin men de driver också de flesta av landets kriminella gäng och avleder vinsterna till bränsle i kriget i utomland. Under åren har det bevisats gång på gång att barn är förbruksvara.

Faktum är iranska folket och deras barn förtjänar bättre än de härskande prästerna i Teheran. Det är hög tid att vissa länder runt om i världen släpper sina illusioner om iranska regimen och fokuserar på en bättre framtid för nationen och regionen genom att formulera en ny politik mot Iran.

Reza Shafiee (@shafiee_shafiee) är medlem i iranska nationella motståndsrörelsens utrikeskommitté.