Folkliga protester

Stora protester i Iran mot Rouhanis regering och regimen

Tusentals iranier trotsade ett påtagligt säkerhetsnärvaro och deltog i en stor protest mot regeringen och myndigheterna i centrala Teheran på söndagen.

Söndagens protest i huvudstaden är den senaste i raden av flera regimkritiska demonstrationer i olika iranska städer under de senaste månaderna.

Dessa protester startade när hundratusentals vanliga medborgare och investerare över hela landet förlorade sina pensioner, besparingar och tillgångar när flera finansiella institutioner och banker, som hade statliga garantier, försattes i konkurs utan förvarning.

Deltagarna ropade slagord riktade mot regimen och dess president Hassan Rouhani. ”Ned med denna repression”, ”Rättvisa, rättvisa” och ”Rouhani, du borde skämmas” var några av deltagarnas slagord.

Enligt rapporter till FFFI försökte deltagarna marschera mot den högsta andlige ledaren, Khameneis bostad men stoppades av regimens repressiva säkerhetsorgan.

Tusentals deltog i liknande protester i andra iranska städer under söndagen däribland Mashhad, Rasht, Ardebil, Kerman och Ahvaz, enligt rapporter till FFFI.

Bilder och videoklipp från dessa protester spreds på sociala medier trots regimens nätcensur och omfattande närvaro av säkerhetsagenter från revolutionsgardet och dess civila enhet, Basij-milisen.

Caspian, Padideh Shandiz, Alborz Iranian (Arman), Pardisban och andra institutioner som försattes i konkurs hade tillstånd från de ansvariga myndigheterna och regimens centralbank för att bedriva bank- och kooperativa finansverksamhet.

Många vanliga medborgare och investerare lurades sedan att flytta sina besparingar, pensioner och tillgångar till dessa institutioner med löften om höga räntor och avkastningar uppemot 20-25%.

Men efter några år försattes dessa institutioner i konkurs utan någon förvarning eller ersättning till de drabbade. Hundratusentals vanliga medborgare har förlorat allt de ägde och deras tillgångar, besparingar och pensioner har gått upp i rök.

Hassan Rouhani, hans regering, de ansvariga myndigheterna, institutionerna eller centralbanken har vägrat ta ansvar och valt istället att ignorera de drabbades krav på en förklaring och åtgärder för att lösa situationen.

Enligt uppgifter till FFFI var institutionerna egentligen en front för revolutionsgardet som tillsammans med rättsväsendet och landets repressiva säkerhetsorgan upprättade dessa institutioner för några år sedan under sken av legitima banker och kooperativa företag.

På så sätt kunde revolutionsgardet samla in och plundra enorma summor utan att någon kan kräva gardet på ansvar, enligt uppgifter till FFFI.