Nyheter

Trump stöder iranska folkets demokratiska strävan i sitt tal till FN

USA:s president Donald Trump gick till hård attack mot iranska regimen i sitt första tal inför FN:s generalförsamling på tisdagen.

”Den iranska regeringen maskerar en korrupt diktatur bakom den falska fasaden av demokrati. Den har omvandlat ett välmående land med rik historia och kultur till en ekonomisk utarmad skurkstat vars främsta exportvaror är våld, blodsutgjutelse och kaos”, sade president Trump när han kom in på Iran.

”De iranska ledarnas främsta offer är i själva verket den egna befolkningen. I stället för att använda sina resurser för att förbättra iranska liv, går vinsten från oljan till att finansiera Hizbollah och andra terrorister som dödar oskyldiga muslimer och attackerar landets fridfulla arabiska och israeliska grannar”, sade han.

”Denna rikedom, som egentligen tillhör iranska folket, spenderas dessutom för att stödja Bashar al-Assads diktatur, underblåsa inbördeskrig i Jemen samt undergräva fred i hela Mellanöstern. Vi kan inte låta en mördarregim fortsätta dessa destabiliserande aktiviteter medan den tillverkar farliga missiler och vi kan inte följa ett avtal om det skyddar ett eventuellt byggande av ett kärntekniskt program” tillade han.

President Trump beskrev kärnteknikavtalet med Teheran som det värsta och mest ensidiga avtal som USA ingått.

”Uppriktigt sagt är det en skam för USA och jag tror inte att ni har hört det sista ordet än. Tro mig”, sade han.

”Det är dags för världssamfundet att ansluta sig till oss och kräva att Irans regering slutar sin strävan efter död och förstörelse”, tillade president Trump med en direkt uppmaning till FN:s medlemsstater att öka trycket på regimen i Teheran.

Han vände sig sedan till iranska folket och sade, ”hela världen förstår att det goda folket i Iran vill ha förändring, och, att iranska folket är vad deras ledare fruktar mest utöver USA:s mäktiga militära makt. Det är därför regimen begränsar tillgång till internet, konfiskerar satellitdiskar, skjuter mot studentdemonstrationer och fängslar politiska reformister.”

”Repressiva regimer kan inte bestå för evigt, och den dagen då iranska folket måste göra ett val kommer. Kommer de att fortsätta den väg som präglas av fattigdom, blodsutgjutelse och terror eller kommer iranska folket att återvända till nationens stolta rötter som ett centrum för civilisation, kultur och rikedomar, där deras befolkning kan återigen vara lyckliga och framgångsrika?”, sade president Trump i sitt tal som erkände iranska folkets demokratiska strävan.