Nukleärt

USA inför nya sanktioner mot 11 iranska individer och företag

USA inför nya sanktioner mot 11 iranska individer och företag för deras stöd för iranska regimens fientliga aktiviteter.

De straffade anklagas av amerikanska finansdepartementet för att bland annat stödja iranska regimens ballistiska robotprogram, revolutionsgardets Quds-styrka samt regimens cyberattacker mot amerikanska finansinstitutioner.

“Finansdepartement kommer fortsätta vidta kraftfulla åtgärder för att bemöta Irans provokationer”, sade finansministern, Steven Mnuchin i ett uttalande på torsdagen som tillkännagav de nya straffåtgärderna.

President Trump har fram till den 15 oktober för att berätta för kongressen huruvida Teheran följer kärnteknikavtalet mellan regimen, USA och de fem andra världsmakterna.

USA:s utrikesminister Tillerson och andra regeringstjänstemän har sagt att avtalet är bristfälligt eftersom det inte tar hänsyn till iranska regimens andra maligna handlingar. De har också kritiserat avtalet för att många av dess restriktioner för urananrikning och missilteknik löper ut under de kommande åren.

”Vi kommer inte att stå för vad de gör mot vårt land”, sade president Trump till reportrar ombord på presidentplanet Air Force One på torsdagen. ”De har brutit mot så många olika delar men de har också brutit mot avtalets anda. Ni får se vad vi bestämmer att göra i oktober.”

Tillerson citerade kärnteknikavtalets inledning under en presskonferens i London på torsdagen som säger att parterna ”förväntar sig att ett fullt genomförande av JCPOA (kärnteknikavtalet) kommer att bidra positivt till regional och internationell fred och säkerhet.”

”Vår uppfattning är att Iran har tydligt försummat dessa förväntningar genom sitt stöd för Assadregimen, genom sina illvilliga aktiviteter i regionen, genom sina cyberaktiviteter samt genom att aggressivt utveckla sitt ballistiska robotprogram”, tillade han

”Vi måste överväga helheten av Irans aktiviteter och inte bara låta kärnteknikavtalet definiera våra åsikter”, tillade han under presskonferensen med sin brittiska motsvarighet, Boris Johnson, i London på torsdagen, enligt Guardian.