Opinion

Hamas nya ledare säger att gruppen får åter stöd från Iran

Hamas har reparerat relationerna med Teheran efter fem år av konflikter och får nu ekonomiskt och militärt stöd från regimen i Teheran. Det säger terrorgruppens nya ledare i Gazaremsan under en pressträff på måndagen.

Hamas använder det nya stödet för att rusta upp för nya fientligheter mot Israel, rapporterar Associated Press (AP).

Tillkännagivandet från Hamas nya ledare, Yehiyeh Sinwar, kom samtidigt som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres besökte Israel där han träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Iranska regimen var en av Hamas viktigaste uppbackare men terrorgruppen bröt alla kontakter med Teheran i 2012. Detta efter att Hamas vägrade stödja iranska regimens nära allierade, Bashar Assad, under det syriska inbördeskriget.

Under ett fyra timmars möte med journalister i Gazaremsan betonade Sinwar att relationerna med Teheran har återupptagits och är starkare än någonsin. Detta var första gången som han träffade journalister sedan han valdes till ny ledare i februari.

”Relationerna med Iran är idag utmärkta, eller mycket utmärkta”, sade Sinwar enligt AP och tillade, ”den Islamiska republiken är ’den största ekonomiska och militära uppbackaren’ av Hamas militära gren”.

Han avstod från att berätta hur stort det iranska biståndet var men betonade att stödet gick till att ”återuppbygga och upprusta” Hamas militära makt för en större kamp mot Israel som är avsedd att ”befria Palestina”.

”Tusentals människor arbetar varje dag för att tillverka raketer, gräva tunnlar och träna grodmän … relationen med Iran är i detta sammanhang”, tillade han.

Iranska regimens stöd till Hamas uppgick till ca 50 miljoner dollar (ca 400 miljoner) per månad innan parterna bröt kontakten i 2012.

Sinwar var bland fler än 1000 palestinier som släpptes av Israel i 2011 i utbyte mot en israelisk soldat, Gilad Schalit, som Hamas kidnappade i 2006.

Hamas tog över kontrollen i Gazaremsan efter det palestinska valet i 2007 och har fört tre krig mot Israel sedan dess.

Israel har nyligen uttryckt oro för att Iran och dess libanesiska allierade Hizbollah försöker etablera en permanent militärnärvaro i Syrien nära den israeliska gränsen. Både Hizbollah och iranska regimens revolutionsgarde stöder Assads styrkor i det syriska inbördeskriget.

Under sitt möte med FN:s generalsekreterare Guterres anklagade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu regimen i Iran för att bygga produktionsanläggningar för precisionsstyrda robotar i Syrien och i Libanon, rapporterar TT på måndagen.

Han varnade under mötet att iranska regimen planerar att använda dessa robotar mot Israel och klagade på vad han kallade för en växande anti-israelisk verksamhet av Iran och dess allierade i regionen.

”Iran har fullt upp med att omvandla Syrien till en bas för sin militära närvaro och det vill använda Syrien och Libanon som krigsfronter för att uppnå sitt uttalade mål att utrota Israel”, sade Netanyahu.

”Detta är något Israel inte kan acceptera. Det här är något som FN inte bör acceptera”, tillade han.