Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Hungerstrejkande politiska fångar i omänskliga förhållanden

Mer än ett dussin politiska fångar, däribland flera samvetsfångar, har inlett en hungerstrejk i protest mot de grymma, omänskliga och förnedrande förhållanden som de har tvingats utstå vid ett hårdbevakat fängelse i staden Karaj, varnar Amnesty International (AI) i ett uttalande på tisdagen.

Politiska fångar i Rajai Shahr-fängelset (Gohatdast-fängelset) har nyligen flyttats till ett nyöppnat område där förhållandena har beskrivits som kvävande.

De hålls frihetsberövade i trånga fängelseceller med fönstren täckta av metallplåtar och utan tillräckligt med sängar.

Fängelsevakterna förvägrar dem rent dricksvatten, mat och sanitet. Fångarna förbjuds att ta emot personligt besök och telefonsamtal från anhöriga, vilket vanligtvis är tillåtet i andra delar av fängelset, enligt AI:s uttalande.

”Det faktum att förhållandena i fängelset har försämrats så pass att desperata fångar känner att de är tvungna att hungerstrejka för att kräva de mest grundläggande normerna för mänsklig värdighet är skamligt och visar att Irans grymma fängelsesystem är i akut behov av reformer”, säger Magdalena Mughrabi , biträdande direktör för AI:s avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

”De iranska myndigheterna måste skyndsamt säkerställa att alla fångar på Rajai Shahr-fängelset har tillgång till tillräcklig mat, dricksvatten, medicin, vård och sanitet”, tillägger hen.