Andra nyheter

Iran försöker ta kontroll över IS territorium i Syrien

Milisgrupper stödda av iranska regimen försöker återigen säkra kontroll över försörjningslinjer i södra Syrien, det rapporterar USA Today på tisdagen.

Dessa nya ansträngningar kommer samtidigt som den USA-ledda koalitionen slår tillbaka och befriar dessa områden från den Islamiska staten (IS), enligt tidningen.

Analytiker och tidigare amerikanska tjänstemän som talat med USA Today ser utvecklingen som en oroväckande trend i den krigshärjade regionen.

Problemet har uppstått under de senaste veckorna när Iranstödda milisgrupper närmat sig en amerikansk bas vid Al-Tanf i södra Syrien. Flera hundra rådgivare från den USA-ledda koalitionen samt lokala styrkor som den stöder är stationerade vid denna bas, rapporterar USA Today.

Stridsplan från koalitionen bombade dessa milisgrupper i förra veckan för att varna dem att hålla sig borta från basen och de amerikanska styrkorna. Attacken var den tredje varningen i sitt slag på kort tid. Amerikanska stridsplan sköt också ner en Irantillverkad drönare som flög i samma område tidigare i veckan efter att den skjutit mot amerikanska rådgivare och de USA-ledda styrkorna under deras befäl.

Analytiker säger till USA Today att de iranska styrkornas främsta mål är att försvara Teherans försörjningslinjer till Libanon som går genom Irak och Syrien.

”Alla räknade med att den Islamiska staten (IS) skulle besegras, och nu måste USA och dess allierade strida mot ett mer uppmuntrat, stridslysten och mäktigare Iran som har bildat flera milisgrupper än någonsin”, säger Ali Khedery, tidigare särskild rådgivare till fem amerikanska ambassadörer i Irak.

Pentagon anser att de Iranstödda milisgrupperna i Syrien är en möjlig distraktion från kampen mot Islamiska staten (IS), rapporterar USA Today.