Nyheter

Väpnade attacker mot Irans parlament

Två beväpnade attacker har genomförts i Irans huvudstad Teheran, enligt regimens statliga medier.

Fyra beväpnade personer öppnade eld inne i Irans parlament i Teheran på onsdagsförmiddagen. Åtta personer uppges ha skadats, bland annat ska en säkerhetsvakt ha skjutits i benet. Iranska regimens statliga television rapporterar att gärningsmännen var beväpnade med två AK47:or och en pistol.

Samtliga dörrar inne i parlamentsbyggnaden låstes och säkerhetsstyrkor lyckades omringa en av gärningsmännen och sköt ihjäl honom.  

En kvinna uppges också ha gripits i samband med attacken, enligt Associated Press (AP).

I samma veva ska även fyra personer, varav en självmordsbombare, ha slagit till vid prästerskapets grundare Khomeinis grav några kilometer söder om Teheran. En säkerhetsvakt sköts till döds när männen öppnade eld och ytterligare fyra personer skadades. En av männen ska ha utlöst en självmordsbomb i samband med attacken, rapporterar AP. 

Motiven till de båda attackerna är fortfarande okänt. Det är även oklart om det finns någon koppling mellan de två dåden. Islamiska staten (IS) har tagit på sig attacken.

Regimens inrikesministerium säger i ett uttalande på onsdags eftermiddagen att både attackerna var över och att militären och säkerhetsstyrkorna har situationen under kontroll. 12 personer har dödats och 42 har skadats i dessa två incidenter enligt rapporter, säger inrikesministeriet i sitt uttalande.

Den första terrorattacken utfördes av två personer som kom in i Imam Khomeini Mausoleum runt 10.30 (lokal tid). En av gärningsmännen utlöste hennes självmordsväst medan de andra dödades i en skottlossning med säkerhetsstyrkor”, tillägger uttalande.

Den andra attacken utfördes av en grupp på fyra personer, som samtidigt med den första attacken, försökte ta sig in i parlamentets administrativa byggnad. En av gärningsmännen utlöste sin självmordsväst när gruppen konfronterades av säkerhetsstyrkorna och de tre andra dödades i skottlossning med polisstyrkor medan de försökte ta sig till de övre våningarna i parlamentsbyggnaden”, säger uttalandet.

Uttalandet motsäger rapporter från regimens egna statliga medier om att en av gärningsmännen ska ha gripits av regimens säkerhetsstyrkor.