Nyheter

Kanadas regering stoppar iranska vallokaler i landet

Den kanadensiska regeringen kommer inte att låta iranska regimen sätta upp vallokaler i Kanada för presidentvalet i Iran den 19 maj, det rapporterar landets medier på tisdagen.

Iranska regimens FN-mission i New York skickade en diplomatisk not till kanadensiska statstjänstemän den 10 april och frågade om de kunde sätta upp vallokaler i Kanada för att iranska medborgare bosatta i landet ska kunna rösta i det kommande presidentvalet, säger iranska regimens intressesektion i pakistanska ambassaden i Washington till kanadensiska medier.

Men Kanadas regering har avslagit Teheranregimens begäran eftersom Iran har ingen diplomatisk närvaro i landet.

En källa insatt i ärendet berättade för medier att regeringen kunde inte tillmötesgå begäran eftersom det allmänna kravet är att andra länder får endast inrätta vallokaler vid sina diplomatiska beskickningar i Kanada. Teheran och Ottawa bröt samtliga relationer i 2012 så det finns ingen lämplig plats för att hålla valet enligt gällande bestämmelser, säger källan till medier.

Källan tillägger också att ”Irans begäran kom in för sent” till regeringen.