Nukleärt

USA ska se över sanktionslättnader för Iran

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har i ett brev till representanthusets republikanske talman informerat kongressen om ”en förestående översyn av om lättnaderna i sanktioner som Iran fick som en del av kärnenergiavtalet 2015 är i överensstämmelse med USA:s nationella säkerhetsintressen”, det rapporterar TT på onsdagen.

”Nationella säkerhetsrådet har fått i uppdrag att bedöma om upphävandet av sanktionerna mot Iran är ’avgörande för USA:s nationella säkerhetsintressen. En garanti om att Iran följer villkoren i avtalet ska överlämnas till kongressen.”, rapporterar TT med hänvisning till Tillersons brev.

Under en presskonferens på onsdagen påpekade Tillerson att ”en hållbar politik gentemot Iran kräver att USA bemöter alla hot som Iran riktar”, vilket är ” är en hel del”. Han tillade att kärnteknikavtalet ”med Iran fullständigt bortser från alla andra allvarliga hot som landet utgör.”

Han sade vidare att Irans ”alarmerande pågående provokationer” för att destabilisera länder i Mellanöstern undergräver ”USA:s intressen i Syrien, Irak och Libanon.”

”Iran förblir den ledande statliga sponsorn av terror via många plattformar och metoder”, skriver Tillerson i sitt brev till representanthusets talman Paul Ryan, enligt TT.