Folkliga protester

Pensionärer i flera iranska städer protesterar mot obetalda löner

Hundratals pensionerade lärare samlades på måndagen utanför iranska regimens myndighet för budget och planering i Teheran och krävde betalning av tidigare obetalda löner.

Liknande protester ägde rum under måndagen i andra iranska städer där tusentals pensionärer och arbetare protesterade mot obetalda löner och förmåner trots tidigare löften från regimens myndigheter att åtgärda problemet. Protester förekom bland annat i städerna Shiraz och Semnan där pensionerade arbetare och deras familjer har hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av att de inte har fått ut sina löner och förmåner på flera månader.

Deltagarna krävde att myndigheterna ska betala deras löner och skanderade, ”fattigdomsgränsen är fyra miljoner (ca 1100 kr) medan våra löner ligger på en miljon (ca 278 kr)”, ”Alla löften till oss har visat sig vara tomma”, och ”rätten till ett anständigt och värdigt liv är vår okränkbara rättighet”.

Deltagarna protesterade även mot den omfattande korruptionen i landet och sade ”färre fall av förskingring löser vår situation”.

Måndagens protestaktioner är de senaste i raden av flera folkliga protester mot regimen och den förvärrade ekonomiska situationen i landet som prästerskapets nuvarande president Hassan Rohani påstår har förbättrats efter att sanktionerna mot Teheranregimen hävdes till följd av förra årets kärnteknikavtal.

Iranska regimen spenderar miljarder dollar årligen för att försvara diktatorn Assad i Syrien samt för att stödja shiitiska milisgrupper i Irak och Hizbollah i Libanon. Samtidigt har revolutionsgardets budget ökat årligen under Rohanis regering och den paramilitära styrkan kontrollerar nu 80% av landet ekonomi. Allt detta sker på bekostnad av vanliga iranska arbetare och pensionerar som inte får ut sina löner och som tvingas leva i fattigdom.