Andra nyheter

Svenskt företag får använda Bitcoin-konto för investering i Iran

Regeringen har gett nystart företaget, Brave New World Investments AB, klartecken att använda ett Bitcoin-konto, istället för ett traditionellt bankkonto, för att visa likviditet och registrera hos Bolagsverket.

Det Linköping-baserade företaget specialiserar sig på att skapa plattformar för investeringar i börsnoterade bolag som handlas på Teheranbörsen. Grundarna till företaget Mairtin O’Duinnin och Mikael Johansson presenterade först sin affärsidé för Sveriges sex största banker men fick avslag från samtliga banker av rädsla för möjligt brott mot gällande amerikanska sanktioner mot Iran.

Nyheten har tidigare uppmärksammats av iranska regimens engelskspråkiga nyhetssida, Tehran Times.

I och med beslutet kan företaget nu acceptera insättningar i den digitala så kallade kryptovalutan Bitcoin som sedan ska konverteras till rial för investering i börsnoterade bolag i Iran.

Brave New World Investments AB fick aktivt stöd av Bolagsverkets handläggare Madeleine Idvardsson som hjälpte företaget att registrera sig utan ett bankkonto.

”Vi undersökte om det skulle vara möjligt att använda Bitcoin som en icke-kontant tillgång och vi fann att det var möjligt”, sade hon till internetsidan, CoinDesk, på onsdagen.

Efter att företaget registrets med ett Bitcoin-konto i Sverige berättade Mikael Johansson för CoinDesk att han nu väntar på ett slutgiltigt tillstånd att få öppna ett bankkonto i Iran.

Då kommer Bitcoin och andra kryptovalutor användas för att skicka pengar till Iran, där de kommer att konverteras till den inhemska rial och används för att investera i börsnoterade företag på Teheranbörsen, säger han till CoinDesk och tillägger ”Vi vill investera i Iran. I goda, hårt arbetande företag och privatpersoner.”

Nu när Johanssons företag har registrerats, vill han använda Bitcoin och andra kryptovalutor för att hjälpa iranska företag att överkomma liknande hinder, rapporterar CoinDesk på onsdagen.

Brave New World Investments AB kunde inte öppna ett bankkonto i Sverige på grund av svenska bankers oro över att företagets aktiviteter kan komma att ses som ett brott mot gällande amerikanska sanktioner.