Nyheter

Påstådd spion för iranska regimen inför rätta i Tyskland

En 31-årig man från Pakistan ställdes på onsdagen inför rätta i Berlin anklagad för att ha spionerat för iranska regimens räkning i Europa. Mannen anklagades dessutom för att ha samlat in information om eventuella israeliska och judiska mål för attacker i Tyskland och Frankrike, rapporterar Associated Press (AP).

Haider Syed Mustafa ställdes inför rätta för att ha samlat in omfattande information för regimens terroristorganisation, revolutionsgardet, om två israeliska individer för kommande attacker.

Han spionerade enligt åtalet på Reinhold Robbe, tidigare chef för den tysk-israeliska föreningen i Berlin, och Daniel Rouach, en fransk-israelisk professor från franska universitetet, Ecole Superieure de Commerce de Paris.

Mustafa har inte erkänt brott och vägrade kommentera anklagelserna när rättegången inleddes i Berlin på onsdagen.

Enligt tyska åklagaren samlade Mustafa stora mängder information, inklusive bilder och video av de två männen samt detaljer om deras arbetsplatser, bostäder, familjer och bekanta. Han ska också har kartlagt i detalj vilka stadsdelar männen besökte och deras kollektivtrafikvanor. Han ska sedan ha skickat informationen till en kontakt som hette ”Mahmud” som skickade informationen vidare till revolutionsgardets terrorstyrka för utlandet, Quds-styrkan, enligt åtalet.

Mustafa kom till Tyskland under 2012 för att studera till ingenjör vid ett universitet i Bremen, enligt rapporter i media och domstolsförhandlingar.

Åklagaren Michael Greven berättade för Berlins delstatsdomstol att den åtalade samlade information om Robbe och Rouach mellan juli 2015 och juli 2016 under resor till både Berlin och Paris.

Mustafa tillbringade flera dagar i båda städerna och tog över 900 bilder och dussintals videoklipp av männen i hemlighet med en digitalkamera och med sin iPhone. Han ska i ett annat fall också ha samlat information om den judiska tidningen Juedische Allgemeine baserade i Berlin.

”Quds-styrkan har sina egna agenter … och den ser Israel som sin ärkefiende”, sade Greven när han läste upp åtalet.

Det fanns inga uppgifter kring hur långt iranierna hade kommit i den påstådda planeringen när Mustafa greps i Tyskland i juli 2016. Inga attacker genomfördes.

Bland den information som han skickade vidare till iranierna fanns flera powerpoint-presentationer som redogjorde för de två männens säkerhetssituation med uppgifter om övervakningskameror, säkerhetspersonal och detaljer om polisen, sade åklagare enligt AP.

Greven sade att Mustafa hade fått minst 2,052 euro (strax över 19000 kr) för att spionera på männen.

Han reste också till Pakistan i oktober 2015 och februari 2016 och vidare därifrån till Iran där han troligen träffade sin kontakt Mahmud, sade den tyska åklagaren.

Mustafa riskerar fem års fängelse om han fälls. Rättegången ska återupptas på måndagen och väntas pågå i åtta dagar.