Kultur

Asghar Farhadis Oscar blev propagandaseger för prästerskapet

Iranska regissören Asghar Farhadis film, The Salesman, vann en Oscar i kategorin bästa utländska film under söndagens Oscarsgala.

Men den iranska regissören deltog inte på Oscarsgalan i protest mot president Trumps inreseförbud mot människor från sju länder däribland Iran. Detta trots att han fick ett undantag från de nya reglerna.

Istället fördömde han Trumps visumstopp som en ”omänsklig lag” i syfte att skapa ”vi” och ”de” atmosfär i ett uttalande som lästes upp av Anousheh Ansari, en iransk-amerikansk astronaut, som tog emot priset på Farhadis vägnar.

”Min frånvaro är av respekt för människorna i mitt hemland och de andra sex nationer som har föraktas av den omänskliga lag som förbjuder invandrare inträde i USA”, sade han i sitt uttalande.

Farhadis uttalande fick hård kritik från många håll däribland även bland iranier men västerländska medier valde bara att skriva om de ”positiva” reaktionerna, bland annat från iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif.

Många menade att den iranska regissören borde ha utnyttjat detta tillfälle i rampljuset för att kritisera regimens synliga människorättskränkningar. Flera iranier kände sig besvikna när han avstod från att kritisera offentliga avrättningar och kvinnoförtrycket i Iran samt valde att inte fördöma förföljelsen av artister, filmregissörer och musiker i landet.

Men hans ensidiga fördömande av USA:s president Donald Trump blev en propagandaseger för prästerskapet i Iran. Iranska regimens högt uppsatta tjänstemän var inte sena med att utnyttja detta och berömde Asghar Farhadi för hans beslut att bojkotta Oscarsgalan och kritisera Trumps ”antimuslimska” inreseförbud under prisutdelningen.