Mänskliga Rättigheter

Löfven tar upp mänskliga rättigheter i möte med Rohani

Statsminister Stefan Löfven (S) träffade prästerskapets president Hassan Rohani i Teheran tidigt på lördagsmorgonen svensk tid.

Kriget i Syrien, situationen i Mellanöstern och handelsfrågor avhandlades under mötet, rapporterar Aftonbladet från iranska huvudstaden.

”Det är första gången Stefan Löfven är i Iran och även första gången en svensk sittande statsminister besöker landet för ett bilateralt möte”, skriver Aftonbladet.

Statsministern ska också ha tagit upp mänskliga rättigheter men avstod från att kommentera exakt vad som sagts vid mötet.

”De frågor som är aktuella har vi tagit upp”, säger Löfven till Aftonbladet.

Statsministern uppmanades innan resan att lyfta situationen för den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali som riskerar dödsstraff. ”På något sätt kommer vi att ta upp detta. Vi överväger alltid det bästa sättet och vi kommer att ta upp detta på något sätt under mitt Iran-besök”, sade Löfven till TT inför resan.

FFFI har varit starkt kritisk till statsministerns Iranbesök. Flera riksdagsledamöter från Alliansen, statsministerns egna parti och V har i veckan pressat statsministern till att upp den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran, särskilt avrättningar och förtrycket av kvinnor under sitt besök.

”Under torsdagen startade Amnesty international en blixtaktion för att han ska friges och har informerat statsministern om fallet samt fler människorättsförsvarare som sitter fängslade i Iran”, rapporterar Expressen.

”Stefan Löfven har ett ansvar. Nu åker han dit måste han öppet markera mot regimen”, säger FFFI:s viceordförande, Mojtaba Ghorbi, till Aftonbladet som är mycket skeptisk till att statsministerns Iranresa.(bild: Aftonbladet)

”Stefan Löfven har ett ansvar. Nu åker han dit måste han öppet markera mot regimen”, säger FFFI:s viceordförande, Mojtaba Ghorbi, till Aftonbladet som är mycket skeptisk till att statsministerns Iranresa.

”Vi tycker att det är olämpligt. Det finns stor risk att Iran använder det här för egen propaganda”, tillägger han.

”De senaste årens politiska utveckling i landet och internationellt visar att det som tvingade iranska regimen till förhandlingsbordet slutligen var just en hårdare politik. Denna politik förstärkt med ekonomiska straffåtgärder resulterade i förra årets kärnteknikavtal som tillfälligt begränsar Teheranregimens strävan efter kärnvapen”, skrev Mojtaba i ett debattinlägg igår på Nerikes Allehanda.

Han uppmanade regeringen att föra en mer bestämd politik gentemot Teheranregimen med fokus på mänskliga rättigheter för att undvika skada Sveriges goda anseende.

”Ska det bli någon förändring krävs att det ställs hårda krav. Stoppa alla avrättningar, kräv att regimen slutar att blanda sig in i konflikter i området”, svarar han på Aftonbladets fråga om det inte finns en poäng att åstadkomma förändring via dialog.

Enligt rapporter statsministern träffade regimens högsta andlige ledare, Khamenei, under sitt tvådagars besök.