Opinion

FFFI på SVT opinion: Löfvens Iranresa kan skada Sverige

Statsministerns Iranbesök riskerar att legitimera iranska regimen, det skriver Massud Kiani och Afsaneh Oskouei på SVT opinion medan den svenska delegationen åkte till Iran på fredagen.

”Statsministern försvarade sitt kommande Iranbesök under en öppen utfrågning i riksdagen i torsdags. Löfven avfärdade tanken på att isolera diktaturen i Iran och insisterade på att handel ger bättre möjligheter till dialog för att ”det blir en förbättring när vi har den typen av kontakter””, skriver debattörerna.

De tillägger, ”detta argument är dock inget nytt utan har framförts av samtliga tidigare regeringar under de senaste 38 åren för att rättfärdiga handel och affärer med diktaturen i Iran. En närmare analys av den iranska regimens beteende sedan förra årets kärnteknikavtal, som hävde internationella sanktioner mot landet visar att utvecklingen på många områden har gått bakåt. Förhoppningar om ett mer moderat och medgörligt Iran har idag grusats helt. Avrättningar fortsätter i obehindrad takt, så även godtyckliga arresteringar av aktivister, regimkritiker och personer med dubbelt medborgarskap. Samtidigt har Teheranregimen trappat upp sin aggressiva och destruktiva interventioner i regionen.”

”Det står klart att Iran under prästerskapets envälde är den främsta instabilitetsfaktorn i regionen. Statsminister Stefan Löfvens försvar av sitt Iranbesök framstår som naivt, då de svenska företagens partner i Iran i verkligheten är revolutionsgardet och Khameneis institutioner. Löfvens Iranbesök kan komma att stå svenska företag dyrt och riskerar att befläcka Sveriges goda anseende. Riskerna blir betydligt högre när statsministerns besök i Teheran sammanfaller med prästerskapets årliga firande av den Islamiska revolutionen. Varken regeringen eller svenska företag har råd att utsätta sig själva för sådana risker”, varnar debattörerna och uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att resan inte ska bli en propagandaseger för prästerskapets envälde.

Debattörerna uppmanar regeringen att ”omvärdera sitt beslut och ställa in den planerade resan till dess att iranska myndigheter stoppar offentliga avrättningar, tortyr och förföljelse av aktivister och regimkritiker samt friger samtliga politiska fångar i linje med kraven i FN:s senaste Iranresolution.”

”Alternativt bör statsministern stå i Teheran och kungöra att implementering av ovan nämnda krav är en förutsättning för förbättrade relationer med Sverige och västvärlden. Sverige kan samtidigt vidta konkreta åtgärder både i EU och FN för att underminera regimen”, tillägger de och framhåller att ”på detta sätt kan regeringen garantera att statsministerns besök inte blir en propagandaseger för prästerskapet och ett bakslag för de iranska krafter som strävar efter ökade mänskliga fri- och rättigheter.”

Debattinlägget kan läsas i sin helhet på SVT opinions hemsida, här …