Nukleärt

USA varnar Iran officiellt för en ny provskjutning av ballistisk robot

Iranska regimen tillkännagav på onsdagen att den har provskjutit en ny ballistisk robot, vilket amerikanska militärtjänstemän avslöjade tidigare i veckan.

President Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn fördömde provskjutningen på onsdagen och beskrev den som ett ”provocerande” brott mot en resolution från FN:s säkerhetsråd.

Flynn kallade provskjutningen för den senaste i en serie av provokativa åtgärder från Teheranregimen som omfattar även stöd för Houthirebeller i Jemen som har attackerat USA:s allierade.

”Från och med idag, utfärdar vi en officiell varning till Iran”, sade Flynn från Vita husets pressrum utan att närmare gå in på vad det innebär.

Iranska regimens utrikesdepartement insisterade en dag tidigare att söndagens provskjutning av en ny ballistisk robot var enbart ”i försvarssyfte”. Regimens UD tillade att provskjutningen bröt inte mot en resolution från FN:s säkerhetsråd som förbjuder landet att testa ”ballistiska missiler som kan leverera kärnstridsspetsar”.

Trumps nationella säkerhetsrådgivare sade inte om USA skulle vidta några konkreta militära eller diplomatiska åtgärder för att motverka vad han beskrev som ”provocerande” iranska åtgärder.

Han kritiserade även Obama-administrationen för att ha ”misslyckats med att svara på ett lämpligt sätt till Irans illasinnade åtgärder.”

Flynn tillade under onsdagens pressträff att iranska regimens agerande hotar stabiliteten i regionen, sätter amerikanska liv i fara och att Iran har fått ”en varning”.

”Trump-administrationen fördömer sådana åtgärder från [iranska regimen] som underminerar säkerhet, välstånd och stabilitet inom och bortom Mellanöstern och sätter amerikanska liv i fara”, sade han.

”USA kommer inte att förbise och inte agera mot dessa åtgärder”, tillade Vita husets pressekreterare Sean Spicer på onsdagen.

Han sade att Trumps nationella säkerhetsrådgivare skulle informera journalister med ytterligare information senare under onsdagseftermiddagen.

Även EU varnade iranska regimen för fortsatt provskjutning av ballistiska robotar.

”EU upprepar sin oro över Irans missilprogram och uppmanar landet att avstå från aktiviteter som fördjupar misstro såsom provskjutning av ballistiska missiler”, sade Nabila Massrali, taleskvinna för EU:s utrikespolitiske chef i tisdags.

Säkerhetsrådet höll ett krismöte i tisdags på uppmaning från USA. Säkerhetsrådet rekommenderade att frågan ska refereras till rådets kommission för ytterligare granskning.

USA:s nya ambassadör till FN, Nikki Haley, kallade provskjutningen för ”oacceptabelt” och ett brott mot förra årets kärnteknikavtal.