Motståndsrörelsen

F.d. amerikanska tjänstemän uppmanar Trump till dialog med NCRI

En grupp tidigare amerikanska tjänstemän uppmanar i ett brev USA:s kommande president, Donald Trump, att inleda dialog med Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Det rapporterar Reuters och Fox News i veckan.

NCRI, en koalition av iranska oppositionsgrupper och personligheter som strävar efter en demokratisk förändring i Iran, utgör det största hotet mot prästerskapets envälde, enligt regimens egna uttalande och agerande.

Teheranregimen spenderar enorma resurser och kapital för att svartmåla NCRI och dess främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedon (PMOI), både på hemmaplan och utomlands. Revolutionsgardet har utfört flera dödliga attacker mot dess medlemmar mellan 2009 och 2016 när de var bosatta i lägren Asharf och Liberty i Irak.

Stöd för PMOI och NCRI i Iran bestraffas idag med långa fängelsestraff och avrättning. Sedan prästerskapet tog över makten i 1979 har familjemedlemmar, anhöriga och sympatisörer till den iranska oppositionen varit utsatta för ständig förföljelse. Flera har tvingats fly landet medan andra arresteras på godtyckliga grunder och för påhittade brott som ”brott mot den nationella säkerheten”, ”spridning av propaganda mot regimen” samt ”krigföring mot Gud”.

Regimen har också dödat NCRI-medlemmar i två terrorattacker i Europa under 1990-talet och krävt att västerländska regeringar begränsar NCRI:s och PMOI:s aktiviteter i väst i utbyte mot bättre ekonomiska relationer med Teheran.

Gruppen som signerat brevet till Trump, inkluderar tiotals demokrater och republikaner däribland General James Jones, Obamas nationella säkerhetsrådgivare (2009-2010); Rudi Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare; General Hugh Shelton, USA:s tidigare försvarschef; Gov. Tom Ridge, USA:s tidigare minister för nationell säkerhet; Louis Freeh, före detta chef för FBI samt Gov. Ed Rendell, tidigare guvernör för Pennsylvania och ordförande för den demokratiska nationalkommittén.

Gruppen uppmanar USA:s nya administration att starta en dialog med den iranska oppositionen eftersom den representerar ett klart demokratiskt alternativ till den nuvarande religiösa diktaturen.

Brevet uppmanar även Donald Trump att erkänna iranska folkets demokratiska aspirationer och hänvisar också till NCRI:s valda president, Maryam Rajavis tiopunktsplan för framtida Iran som kallar för etablering av en sekulär och demokratisk republik i landet.

Läs brevet i sin helhet här…