Nyheter

Iranska regimens tidigare president Rafsanjani död

Iranska regimens tidigare president Rafsanjani har dött enligt rapporter från Iran och internationella medier.

Han hade enligt uppgifter från regimens statliga medier lagts in på sjukhus efter en hjärtattack. ”Ayatolla Ali Akbar Hashemi Rafsanjani lades in på sjukhus i Teheran för ungefär en timme sedan …. på grund av hjärtproblem”, rapporterade regimens statliga nyhetsbyrå, IRNA, utan att ge några ytterligare detaljer.

Rafsanjani blev 82 år gammal och var under sin tid prästerskapets mest inflytelserika prästmän efter Khamenei. Han var ordförande för Lämplighetsrådet, en organ som ansvarar för att lösa tvister mellan parlamentet och väktarrådet.

Han spelade en avgörande roll när Khamenei utsågs till prästerskapets högsta andlige ledare efter Khomeinis död i 1989 och alltid försvarat prästerskapets envälde och systemet med andlige ledarens absoluta makt. Trots detta har Rafsanjani ansetts vara ledare för den så kallade ”reformvänliga” fraktionen i Iran och en motpol mot Khameneis hårdföra fraktion i kampen om vem som ska ha den yttersta makten i landet.

Hans död innebär att prästerskapets envälde nu har förlorat en av sina två viktigaste pelare och därmed blivit svagare.

Rafsanjanis död är också ett stort bakslag för prästerskapets president Hassan Rohani. Den interna maktkampen väntas öka ytterligare i och med hans död.