Nyheter

Iranska regimen försöker bryta vapenvilan i Syrien

Iranska regimens president Hassan Rohani tog emot Assadregimens utrikesminister Walid al-Muallem och chefen för Assads nationella säkerhetsbyrå, generalmajor Ali Mamlouk, i Teheran under lördagen, den 31 december 2016.

Rohani framhöll under mötet att ”Aleppos befrielse från terrorister är en seger” och ”välkomnade vapenvilan” i Syrien, enligt regimens statliga medier. ”Han varnade också för försök under vapenvilan att stärka terroristerna i arabländerna”, rapporter regimens engelskspråkiga nyhetsbyrå, PressTV.

På nyårsaftonen ställde sig FN:s säkerhetsråd bakom och välkomnade det av Turkiet och Ryssland framförhandlade eldupphöret. Men flygräderna och markstriderna fortsätter ändå på olika håll i Syrien, rapporterar TT den första januari.

Assads utrikesminister träffade också Ali Akbar Velayati, utrikespolitisk rådgivare till regimens högsta andlige ledare, Khamenei, den första januari.

Velayati betonade under mötet att ”den Islamiska republiken av Iran har haft och kommer att ha strategiska band med Syrien”, enligt rapporter i regimens statliga medier. Han beskrev dessutom ”befrielsen av Aleppo som den främsta segern av alla segrar” medan Muallem beskrev massakern av civila i Aleppo som en ”gemensam seger” för Teheran och Damaskus.

Talmannen för regimens parlament, Ali Larijani, påpekade under ett separat möte med Muallem att iranska regimen ”har alltid stött och fortsätter att stödja [Assads] Syrien och kommer att stå sida vid sida med dem i olika politiska arenor”, enligt rapporter från regimens statliga medier. Han tillade att ”[Assad] kommer att stå som vinnare i Syrien”.

Samtidigt sade en talesman för regimens utrikesdepartement på måndagen att ”Iran kommer inte att tillåta en upplösning av Syrien”.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) varnade i ett uttalande under nyårshelgen att revolutionsgardet och Teherans legosoldater i Syrien gör sitt yttersta för att bryta vapenvilan och fortsätta döda civila på order av Khamenei.

Flera experter, Irankännare och representanter för Syriens demokratiska opposition beskriver den antagna resolutionen som stöder en politisk lösning på krisen i Syrien för ett bakslag för Teheranregimen.

Arabiska medier rapporterar under nyårshelgen att Teheran har i veckan utsett Javad Turk Abadi som en ny ambassadör till Syrien.

Utnämningen kommer efter att regimen inte hade någon ambassadör i landet under de senaste tre månaderna på grund av oenighet mellan regimens utrikesdepartement och revolutionsgardet om vem som skulle få tjänsten.

Ledamöter i regimens parlament hade under de senaste veckorna hotat utrikesministern, Javad Zarif, med en utfrågning i parlamentet för att få svar på frågan om varför tjänsten inte var tillsatt sedan Mohammad-Reza Raouf-Sheibani lämnade sin post i oktober 2016.

Turk Abadi tjänstgjorde tidigare som regimens ambassadör till Bahrain, Nigeria och Kuwait Sudan mellan 2011 och 2015 innan landet beslutade att stänga regimens ambassad efter att har brutit relationerna med Teheran.