Andra nyheter

Iran: underrättelseministeriet ska skärpa nätövervakningen

En talesperson för parlamentets kommitté för nationell säkerhet och utrikesfrågor bekräftade under helgen att regimens underrättelseministerium har långtgående planer på att skärpa it-säkerheten och filtreringen av nätet.

Naghavi Hosseini meddelade den 24 december 2016 att kommittén kommer att träffa tjänstemän och ställföreträdare från underrättelseministeriet för att diskutera och se över budgetplaner samt resurser för säkerhetsorganen.

”Under mötet kommer vi även att diskutera cybersäkerhet och filtrering av nätet med tjänstemän från underrättelseministeriet”, tillade han.

Han hävdade vidare att underrättelseministeriet planerar en granskning av cyberrymden eftersom det finns ”allvarliga hot” som äventyrar landets infrastruktur och primära industrier och att de behöver stöd.

Det är dock oklart vilka hot Hosseinis kommentarer hänvisar till men regimens högsta andlige ledare Khamenei har tidigare betonat att det främsta strategiska hotet mot regimen är ”fiendens” försök att infiltrera landet.

Varningen är en direkt hänvisning till västvärlden och särskilt USA och är en förevändning för att öka säkerhetsorganens kontroll över internet och rättfärdiga dess ökade övervakning av medborgarnas aktivitet på nätet.