Opinion

Hur Trump kan undvika sina föregångares Iranmisstag

När han tillträder i januari kommer Donald Trump att ärva flera utrikespolitiska problem i Mellanöstern, från inbördeskrig till ökning av terroristaktiviteter, skriver Ray Takeyh, iransk-amerikansk Mellanösternforskare och tidigare tjänsteman vid amerikanska utrikesdepartementet, i ett debattinlägg för politico.com.

Men av alla antagonister i regionen som han måste ta itu med är Iran, en oförutsägbar fiende vars flagga nu vajar i arabiska huvudstäder från Beirut till Bagdad, den viktigaste.

För Trump, en framgångsrik utrikespolitik i Mellanöstern hänger på en framgångsrik Iranpolitik. Medan den nya Trump-administrationen överväger just denna politik kan den ta viktiga lärdomar från alla sina föregångare.

Sedan den Islamiska republiken grundades i 1979, har konsekutiva [amerikanska] administrationer, både republikaner och demokrater, brottats med den teokratiska regimen. De har då ofta utgått från samma antaganden och begått samma misstag. För att undvika denna fälla, bör Trumps nya lag ta till sig de rätta lärdomarna från denna plågade historia, skriver Ray Takeyh.

Den första lärdomen är att Iran bör behandlas som en enhetlig nationalstat och inte en blandning av hårdföra och moderata krafter som den amerikanska politiken kan manipulera till sin fördel.

Obama har ofta talat om att lägga den omstridda historien mellan USA och Iran bakom sig och verka för en bättre framtid med Iran, framhåller Ray Takeyh som kritiserat Obamas kärnteknikavtal med Iran som svagt och otillräckligt.

Men poängen som flera administrationer i Vita huset har missat är att den Islamiska republiken är en reaktionär stat som investerat hela sin identitet på fientlighet mot väst, tillägger Takeyh.

För prästerskapets styre är ett återupptagande av relationer med USA är i sig ett existentiellt hot, skriver han och uppmanar Trumps nya administration att anta en hårdare och mer beslutsam politik gentemot Iran genom att isolera och öka sanktionerna mot landet.

Läs Ray Takeyhs debattinlägg på Politicos hemsida, här…