Kultur

Iransk filmproducent börjar avtjäna ett års fängelsestraff

Iranska filmproducenten Keywan Karimi som dömdes till 223 piskrapp och ett år i fängelse för sin senaste film om graffiti i Iran, har börjat avtjäna sitt fängelsestraff i Teheran på onsdagen. Det rapporterar franska nyhetsbyrån, Agence France-Presse (AFP), under dagen genom att citera ett uttalande från hans franska produktionsbolag .

Karimi, 31 år, är en sunnimuslim från Irans kurdiska minoritet. Han fick stora problem med det mäktiga revolutionsgardet som inte gillade hans senaste dokumentärfilm ”Writing on the City (Att skriva på stan)”.

Filmen berättar historien om att skriva på Teherans väggar från 1979 års folkliga revolution och ända fram till de landsomfattande folkliga protesterna under sommaren 2009 till följd av att regimens tidigare president, Ahmadinejad, utropades som segrare trots anklagelser om omfattande valfusk från de andra kandidaterna.

”Den oberoende iranska filmaren Keywan Karimi började avtjäna sitt ettåriga fängelsestraff i Evinfängelset på onsdagen … Han kommer också att ta emot 223 piskrapp”, sade produktionsbolaget Les Films de l’Apres-Midi, i ett uttalande, med hänvisning till Teherans ökända fängelse.

Karimi tillbringade 15 dagar i isoleringscell under 2013 när en trailer för hans dokumentärfilm släpptes på YouTube. Han anklagades då för att ”sprida propaganda mot regimen” och ”kränka religiösa värderingar”.

Sedan dess har han också anklagats för att ha druckit alkohol, haft utomäktenskapliga affärer samt producerat porrfilmer, berättar Karimi i en telefonintervju med AFP i maj och förkastar anklagelserna som ”löjliga påståenden”. Dessa handlingar är ”olagliga” i Iran under prästerskapets styre och betraktas som brott.

Karimi dömdes först till sex års fängelse och 224 piskrapp, vilket FFFI rapporterade om i februari i år. Men fick straffet reducerat till ett års fängelse och fem års villkorlig dom efter en internationell kampanj med stöd från hyllade iranska regissörer som Jafar Panahi och Mohsen Makhmalbaf.

Under filmfestivalen i Cannes i maj vädjade över 30 stora europeiska filmorganisationer till iranska regimen och Rohanis regering att benåda honom.

Karimi har dock berättat för AFP att domen är ”slutgiltig” och att han inte hade för avsikt att lämna Iran men hoppades på att straffet skulle senareläggas så länge som möjligt.

”Jag är ingen politisk aktivist”, sade Karimi till AFP. ”Jag skickas inte till fängelset för att jag motsätter mig regimen utan för att jag är en filmproducent.”

”Det faktum att min konstnärliga aktivitet ses som politisk opposition säger en hel del om situationen i Iran”, tillade han.

Karimi har gjort flera kortfilmer däribland ”Broken Border (2012)”, en dokumentär som handlar om bensinsmuggling. Hans första långfilm ”Drum” hade premiär vid årets filmfestivalen i Venedig, rapporterar AFP.