Nukleärt

USA:s representanthus stoppar försäljning av kommersiella flygplan till Iran

Amerikanska representanthuset antog på torsdagen ett lagförslag som avser att blockera försäljningen av kommersiella flygplan till Iran, rapporterar Reuters och flera amerikanska medier.

Representanthusets åtgärd beskrivs av medier som ett försök att stoppa försäljningen av Boeing-och Airbus-plan som Obamas-administration redan har godkänt.

Lagförslaget antogs med 243 för och 174 emot delade längs partilinjer. Åtta demokrater anslöt till republikanerna och röstade för förslaget. Samtliga 174 nej-röster var från demokraterna.

Förlaget, om det blir lag, stoppar amerikanska finansdepartementet från att utfärda licenser som amerikanska banker behöver för att finansiera försäljningen av kommersiella flygplan.

Reuters anser att åtgärden är den senaste i en serie av åtgärder från republikaner i kongressen i syfte att motverka kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter.

Både Airbus och Boeing har slutit avtal med Iran för att sälja eller hyra ut över 200 jetplan till den statskontrollerade IranAir, vilket skulle bidra till att modernisera och utvidga Irans gamla flotta.

Iranska regimen har hållit landets flotta vid liv genom att smuggla in eller improvisera fram reservdelar efter år av sanktioner, enligt tidigare rapporter i internationella medier, tankesmedjor och västerländska regeringar.

Airbus har sitt huvudkontor i Frankrike men måste ha amerikanska finansdepartementets godkännande för att sälja sina flygplan eftersom åtminstone 10 procent av komponenter i bolagets flygplan är tillverkade i USA.

Några kongressledamöter har uttryckt farhågor över att en stoppad försäljningen kan kosta jobb. Men motståndarna, särskilt republikaner som var enhälligt emot Obamas kärnteknikavtal, hävdar att passagerarflygplanen kan användas för militära ändamål, såsom transport av soldater för att kriga mot amerikanska trupper eller vid sidan av Assadregimen i Syrien.

Lagförslaget kommer troligen att inte bli lag under den nuvarande kongressen. Det skulle behöva gå genom senaten, där det väntas möta på hårt motstånd från demokrater.

Och Vita huset har sagt att president Obama kommer att lägga in sitt veto mot lagförslaget, även om det antas av senaten.