Mänskliga Rättigheter, Reportage

AI: Iran använder makabra propagandafilmer för att rättfärdiga dödsstraff

Iranska regimen använder makabra propagandafilmer för att rättfärdiga dödsstraff, skriver Amnesty international i en ny rapport.

Iranska myndigheter har använt sig av grov propaganda för att avhumanisera personer som dömts till döden. Syftet är att få allmänheten att skifta fokus från de djupt bristfälliga rättegångarna som lett till att de dömts, säger Amnesty International.

Rapporten ”Broadcasting injustice, boasting of mass killing” visar hur iranska regimens myndigheter inledde en omfattande mediekampanj efter massavrättningen av 25 sunnimuslimska män den andra augusti 2016. Samtliga offer anklagades för att tillhöra en beväpnad grupp. Flera videofilmer som innehöll ”erkännanden” från männen sändes via statligt kontrollerade medier i ett försök att rättfärdiga dessa avrättningar.

Det är ökänd att iranska bödlarna avrättar människorna efter en sken och summarisk rättegång. Vi har tidigare avslöjat hur iranska regimen använder tortyr och andra nedvärderande metoder för att få fångarna att erkänna brott som de inte har begått i TV, säger Mojtaba Ghotbi, presstalesman för FFFI. 

Vi har sett offentliga avrättningar i Iran som syftar bland annat till att skrämma befolkningen, tillsäger han.

  • Att låta dödsdömda paradera i nationell TV är ett uppenbart försök från myndigheterna att övertyga allmänheten om personernas skuld, men de kan inte dölja det faktum att de avrättade männen dömdes för väldigt vagt formulerade brott och att de dömdes i mycket bristfälliga rättegångar.

Iranska myndigheter har en skyldighet att ställa personer inför rätta som misstänks ha begått väpnade attacker mot civila. Men det finns ingen ursäkt för att tvinga fram ”erkännanden” via tortyr eller annan misshandel, eller att tv-sända dessa ”erkännanden”, säger Philip Luther, chef för forskning och opinionsbildning vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Läs Amnestys rapport …