Andra nyheter

Iransk prästman varnar Trump för att inte provocera Iran

Ahmad Khatami, en representant för högsta andlige ledaren Khamenei, kräver att USA:s nya president ber iranier om ursäkt för att ha kallat dem för terrorister under sin valkampanj, det rapporterar Associated Press (AP) på fredagen.

Den hårdföra prästmannen, som är en av ledarna för Teherans fredagsbön, sade i sin predikan på fredagen som direktsändes av regimens statliga radio, att Trump bör ”respektfullt be den iranska nationen om ursäkt.”

Khatami varnade även Trump för att konfrontera ”[prästerskapets] Iran” och sade att han borde veta bättre än att ”leka med lejonets svans (ett persiskt uttryck för att varna någon för hens provocerande handlingar)”.

Prästmannen hävdade vidare att Teheran har framgångsrikt avvärjt och frustrerat flera av Trumps föregångare i Vita huset.

Khatamis varningar är ett direkt hot om ökad terrorism och flera terrordåd mot USA om den amerikanska presidenten antar en mer beslutsam Iranpolitik och agerar mot Teherans aggressiva och sekteristiska agenda i regionen.

Det är också en offentlig varning till den amerikanska kongressen att inte försöka motarbeta regimens export av religiös fundamentalism och extremism genom att införa flera sanktioner.

Khatamis varningar kommer efter att Trump kritiserade president Obamas kärnteknikavtal med iranska regimen för ”det värsta avtal som någonsin förhandlats” och lovade att riva upp och omförhandla avtalet.

Samtidigt avser kongressen att förlänga de nuvarande amerikanska sanktionerna mot Iran så snart ledamöterna återvänder till Capitol Hill efter valet.

Republikaner, som behåller sin majoritet i både representanthuset och senaten, har lagt fram flera förslag som kommer att stärka sanktionerna mot Teheran för dess stöd till terrorism och senaste tidens provskjutningar av ballistiska robotar.

Den nya amerikanska presidenten, Donald Trump, har kritiserat Obama-administrationen för att ha belönat Teheran med sanktionslättnader och närmare två miljarder dollar i kontanter strax efter att iranska regimen frigav flera iransk-amerikanska fångar som den håll frihetsberövade för ”spionage”.