Mänskliga Rättigheter

AI kritiserar Irans obevekliga tillslag mot konstnärliga uttryck

Iranska regimens säkerhetsorgan genomförde en stor räd mot konstnären och människorättsaktivisten, Golrokh Ebrahimi Iraees hem den 24 oktober, enligt uppgifter från Iran.

Amnesty International kallar det våldsamma tillslaget för den senaste i raden av regimens “obevekliga tillslag mot konstnärliga uttryck” i en nyhet på sin hemsida.

FFFI uppmärksammade hennes fall i ett uttalande av den nionde oktober inför internationella dagen mot dödsstraff.

“Det hinder som iranska aktivister måste överkomma visas tydligt av Golrokh Ebrahimi Iraees öde. Golrokh Ebrahimi Iraee är en iransk författare och människorättsaktivist som dömdes nyligen till sex års fängelse för att ha skrivit en kritisk berättelse om [regimens användning av] stening [som straff]. Den hårda domen mot henne tilldelas trots att hennes berättelse aldrig blev publicerad”, skrev FFFI i sitt uttalande.

Iraee greps av regimens säkerhetsorgan under räden mot hennes bostad utan någon arresteringsorder och fördes till Evin-fängelset för att börja avtjäna sitt fängelsestraff för ”förolämpning av islamiska heligheter”, som hennes brottsrubricering heter officiellt.

Hennes make, Arash Sadeghi, en människorättsaktivist och samvetsfången, har inlett en hungerstrejk i protest mot sedan hans fru fördes till Evin-fängelset.

Amnesty International (AI) påpekar att Iraees fängelsestraff är inte bara ”en fruktansvärd orättvisa och ett upprörande angrepp på yttrandefriheten”, men det innebär även ett ”djupt oroväckande stöd för det grymma och omänskliga straffet stening.”

”De iranska myndigheterna måste bryta denna onda cirkel av orättvisa och omedelbart och villkorslöst frige Golrokh Ebrahimi Iraee. Vi uppmanar dem även att se till att hennes straff hävs”, säger Magdalena Mughrabi, AI:s biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika, i kommentarer om Iraees fall till AI:s hemsida.